tisdag 3 mars 2009

Njut för helvete!

Jag såg Amos Oz hos Skavlan, han sa att fanatiker väldigt sällan har humor.
Jag tror det med, det är ytterst sällan man ser någon med humor vara fanatisk.
Det är märkligt men det verkar gå hand i hand. Mycket fanatisk, lika lite humor som en gråsten.
Mer tolerant till livet och allt där emellan, mer humor.

Det kanske inte är helt bra att läsa kritiska böcker som avfärdar den stora massan med att kalla dem "får", men ibland kan jag inte låta bli att undra. Såg en löpsedel om Let's dance, den skrek ut "Därför visade jag min bakdel!" eller något sådant och jag kunde inte hejda mig där jag stod i kön "Och vem fan bryr sig!?" sa jag.
Ärligt, vem bryr sig? Någon? Upp med händerna så att jag kan visa er in i fårfållan direkt.

Ja. Jag vet. Jag låter lite grinig. Men ibland så undrar man... Man kan inte låta bli... Man tänker att "Ja men, är det sådant här som folk diskuterar? Är det sådant här som folk funderar över? Är det så? Egentligen?"
Jag tror inte det, inte på fullaste allvar. Det vägrar jag tro.
Hmm, det värsta är att jag ser själv att jag låter som en fanatiker, typ en sådan där som vrålar efter Seriös Kultur allt medan den inte skulle känna igen kultur om kulturen så hoppade upp och bet den i skinkan.

Det är inte så. Inte alls. Jag är mer den typen som osäkrar mina Stephen King-romaner, mina Ed McBain och all hårdrock som finns när jag stöter på en människa som talar om seriöst och seriöst.

"Säg som det är istället," tänker jag, "säg att du helt enkelt inte gillar Stephen King men kom inte och tala om för mig att det finns en mall där saker och böcker och tavlor och musik kan stängslas in, haspas in och etiketteras med "Finkultur" och ett soprum där allt du inte förstår kallas för skräp... Och var snäll och kom inte med tolkningar på böcker du läst, där du tolkar vad författaren egentligen menat, vi vet, både du och jag, eller i alla fall jag, att vad vi tolkar in i vad vi läser är vår egen personliga uppfattning. Sedan kan du prata om underströmmar och liknelser tills korna kommer hem men egentligen har du inte en bättre aning än vad jag har. Låt det vara så. Läs och njut. Lyssna och njut. Se och njut. Och sedan marsch pannkaka i säng medan du funderar på vad du upplevt. Njut för helvete!"

6 kommentarer:

Anonym sa...

Guuu, jag beställde en Abba-box igår å nu har jag hela huvet fullt med gamla, gamla Abba-låtar. Jag kan inte bärga mej förrns paketet kommer. Asså, det är ingen samling. Märk väl! Utan jag har kostat på mej (fast den va inte jättedyr) en box med alla gamla originalalbum. Alla dom som jag har haft på vinyl i min barn- och ungdom. Jag har kollat in en massa gamla Abba-snuttar på youtube och jag blir så j-vla GLAD av deras låtar. När den boxen kommer ska jag verkligen NJUTA! :o) Beställde förresten en DVD med Elvis i sin svarta läderoutfitscomeback som vi ska kolla in på klubben nån kväll. /Fimpen, som har fått en ny keps av guben som varit på båtmässa. Det står "Snoken" och "Crew" på och den är vit för vita kepsar ska man ha på SOMMARN, aaaah

hg storm sa...

Nu har data snillet lyckats lägga upp en länk från min blogg till din..hoppas att mina vänner hittar till din fina och bra blogg hg storm

Cicki sa...

Kan inte annat än hålla med författaren till detta inlägg. Dessutom är Skavlan ett himla bra program vare sig det är kultur eller inte....:-)

Shirouz sa...

Hej Fimpen,
precis så! Njut så mycket det går, och sedan lite till! :)
Abba är ju alltid Abba, det kan vi inte komma ifrån, det är lika hugget i sten som det är lika hugget i sten på Rökstenen.
Ser fram mot Elvis-DVD, själv jagar jag John Mellencamp nu, inte honom personligen dock, men cds som jag har som vinyl.

Se där ja, då är du ekiperad till sommarens båt-turer! :)

Shirouz sa...

Hej Hg Storm,
tack så mycket!
Som vanligt, stolt och generad när jag får beröm, men fasen så kul.
Och, tack detsamma vill jag säga, jag läser din med glädje. :)

Shirouz sa...

Hej Cicki,
ja, jag tror han har rätt, den gode Amos, jag såg att han skulle vara på Babel ikväll, tror jag ska försöka kolla in vad han pratar om ikväll.
Det var första gången jag såg Skavlan, jag blev positivt överraskad.