tisdag 29 januari 2008

Jag är den "breda massan".

Det är nog fruktansvärt hälsosamt att läsa tidningen på morgonen.
Alltid hittar jag något som får mig att indignerat fnysa, och ni vet, jag har dåligt morgonhumör redan från start, så det här är bara som grädde på moset för mig.

Den här morgonen var det någon pigg människa som hade en klar bild av att kvalitet kan vara svårt att enas om vad det är "yep"mumlade jag, men att omdöme var inte så svårt att bedöma om andra hade..
"Låter ju lovande" muttrade jag.
Sedan dömde hon raskt ut kultur som inte var för de breda massorna, Stephen King var däremot värdelös (ja, jag vet, jag vet fan inte hur hon fick ihop det) och tyckte att konst som inte attraherade de stora massorna var lika bra att lägga ner.

Vilket, om jag förstår det rätt, (eftersom jag just idag känner mig som en bred massa) skulle innebära att om vi går efter min konstsmak ("jo, han, Dali var cool, Picasso i blå perioden,fotografier av speciella rock-situationer, t ex när Paul Simonom smashar sin gitarr, är coola, och jag är vansinnigt förtjust i tavlor med nallar som spatserar omkring) skulle innebära att resten av den breda massan också skulle vara tvungen att stå ut med mina favorit-tavlor som just nu består av:

1. En synnerligen detaljerad studie av en isbjörn som ligger och sover under en stjärnbeströdd himmel med armen om en liten nalle.

2. En annan studie av en björn som ligger i en hängmatta (nattmotiv där med, jajemen.) och nedanför kan vi se en korp (en del hävdar att det är en kråka, men jag vet nog att det är en korp, jag.) som sitter och tittar.
Förresten, ganska märkligt, men just de här två har aldrig varit min "gubes" favoriter, för ulligt och gulligt misstänker jag.

Dessa två tavlor kompletterar väldigt fint den tredje jag har i rummet, en komplett (mar)dröms-studie av Miró eller Chagall som innehåller både kentaurer, en höna och massor med människor som virvlar omkring i obestämda mönster. Varje morgon när jag vaknar och haft en mardröm kan jag titta på den tavlan och tänka "nåväl, så jävlig som den där tavlan var den inte.."
Nävars... Jag tycker faktist om den. Mycket.

Men, jag håller på att åka iväg från ämnet.
Vad jag är ute efter är att jag tycker att varje människa ska ha rätt att kunna få det utbud av kultur de vill ha.

Vill de ha taggtrådsförsedda tavlor med stora färgklickar på, så ska de få det!
Vill de läsa de Montaigne till frukost varje morgon i ett år, så ska de få det med, sak samma om folk inte kommer ihåg min favoritrucklare från 1500-talet!
Vill de gå på teater som består av folk som vaggar omkring i pingvin-utstyrsel och äter potatismos, ge dem det!

För... Tänk på alternativet...
Att alla har samma saker, samma åsikter och samma kultur.
Om ni säger "Ja, vilken strålande idé om alla tyckte och tänkte lika!" så går det bra att höra av sig till mig, och jag lovar att kopiera mina tavlor så att ni också kan få njuta av dessa pärlor till tavlor.
Dock. Rama in dem får ni göra själva.

Inga kommentarer: