söndag 19 augusti 2018

Du vet hur det känns, va?

Jag tror absolut att känslan av en bra låt eller en bra bok kan kännas bra likt kärlek. Eller förälskelse om vi ska vara riktigt petnoga.

Du vet hur det känns, eller hur? Man kan helt enkelt inte låta bli att höra den där låten om och om och om igen. Och man blir lika uppfylld av bubblande sockerdricksbubblor i hela kroppen varje gång, man blir varm, man blir glad och innan man vet ordet av så virvlar man omkring i köket och sjunger med, spelar luft-trummor och -gitarr samtidigt och är fullkomligt borta från den här världen ända tills musiken tystnar och man tittar upp och ler lite för att sedan spela låten igen. Och igen.

Eller när man läser en bra bok, fast då är det lite annorlunda, i alla fall för mig. Jag både vill och inte vill komma till slutet.
En sida till...
Ok..
Kanske ett helt kapitel?
Hmm... Nåväl, bara ett.
Och så lägger jag ifrån mig boken och vet såväl precis var den ligger och jag vill bara tillbaks till bokvärlden samtidigt som jag vill ha den kvar.
Som nu, jag har läst Peter Mays 'Runaway'.
Det är lugnt en av de bästa böcker jag läst på länge. Du vet nog att han är en mästare på att beskriva Shetland, eller hur?
Den här boken är annorlunda. Fem ungdomar rymmer från Glasgow till London 1965 för att försöka sig på en musikalisk karriär. Innan året är slut så återvänder tre och de är inte längre de som de en gång var.
2015 så händer ett mord som får de tre vännerna att återvända till London och konfrontera sanningen bakom det som hände för femtio år sedan.
Men, hördu, innan du suckar och säger 'Bah, en trivial deckare!' så säger jag
'Nej! Det är inte det. Det här är en underbar bok om vänskap och brusten vänskap. Det här är en bok om kärlek. Det här är en bok om hur det kunde vara på sextiotalet. Det här är en bok om att åldras och hur det känns att helt plötsligt bli sedd enbart som 'gammal'. Det här är en bok att älska.
Den finns inte översatt på svenska men jag lovar, vem som helst fixar att läsa den här.
Gör det. 
Annars pratar jag inte mer med er. (Bah, säger du, du dyker alltid upp här förr eller senare ändå.)

Och kom ihåg: Mae West sa 'Too much of a good thing can be wonderful.'

Jag som lyssnat på Come on to me med Paul McCartney på repeat medan jag skrivit det här nickar och håller med. 
Och okay... Jag har dansat lite mellan varven också. Hur skulle jag kunna sitta still?

8 kommentarer:

Ursula sa...

Har inte läst något av Peter May, men honom måste jag läsa, ju! Mitt enda problem är att jag sakta ser allt sämre, vilket är en stor sorg för mig och gör det tidsödande och mödosamt att läsa finstilt text. Pocket är inte att tänka på längre. Böcker är ju Livet. Böcker känns ibland nästan som Meningen med Livet. Böcker gör livet rikt, Utan böcker skulle man inte orka leva. Känns det som, ibland.
Jag ska försöka hitta Peter May på biblioteket, i inbundet band med rejäl textstorlek. Wish me luck!

Ursula sa...

Ja, och man vill att ALLA ens vänner också ska läsa boken eller lyssna på låten! Man kan bli rentut tjatig, vilket kan få motsatt effekt mot vad man vill. Litet som när någon mött en ny förälskelse och berättar om den för varenda kotte... :-)
Har inte varit ite på www på länge, pga sjukhusvistelse m.m., och det är härligt att du är kvar och jag kan läsa dig igen! Keep coming, my dear!

Ursula sa...

Apropå inget du skriver om här, men som vi ägnat oss litet åt tidigare - nämligen vampyrer. Såg idag på www.svt.se (tror jag det var, kan inte hitta det igen nu!) hur de olika politiska partierna tänker sig att förhindra/hantera en zombieapokalyps i Sverige. Ganska roligt med de olika partiernas planer för ett vampyr-försvar :-)

Ursula sa...

Nu har SVT börjat sända 3:e äsongen av "Shetland", baserad på Ann Cleeves böcker. Avsnitt 1 på SVTPlay nu. Jag gillar ""Shetland och har sett de tidigare säsongerna. Kommissare Perez är befriande fri från de gängse polisegenskaperna (t ex sackert! kjutgladh€et, biljakter - men jag vet du gillar det. :-) och så är han lågmäld, o eftertänksam. och det karga, vackra landskapet är så storslaget! Och så gillar jag att mordfallen är så realistiska och vardagsnära.
Härligt att se dig tillbaka på bloggen, saknar dig när det blir långa uppehåll.
Ha det!

Shirouz sa...

Hej Ursula,
nej vad sorgligt, jag känner med dig och jag håller tummarna för att du ska hitta den på biblioteket med bra stil att läsa för dig. Jag har fått skaffa tre par olika glasögon här, ett par för långt håll, ett par för läsande och ett par för datorn, det enda som saknas är ett par rosafärgade så att jag ser allt med optimism.

Precis!!! Man vill att alla ska uppleva magin och som du säger, det är lätt att bli tjatig om det. Jag är fortfarande tagen av Runaway av Peter May, det är så otroligt härligt när man läser eller hör något som gör intryck. Det är precis som en förälskelse.
Jag hoppas att du mår bättre och önskar dig god bättring, det är så roligt att se dig här igen. :)


Åh, jag letade och hittade den här med partierna och eventuell zombieapokalyps, mycket roande, tack för tipset :D

Hmm, jag kanske får ge det en chans ändå, Peter May har skrivit deckare som utspelar sig på Outer Hebrides (jag tror att jag skrev Shetland i en post men det verkar vara skillnad, måste ärligt säga att min geografi där är lite dålig) och jag fullkomligt älskar de beskrivningarna av landskapet.
Och tack, jag har tänkt att försöka dyka upp lite oftare, ha det gott och sköt o dig :)

Ursula sa...

Åh, VAR hittade du zombieapokalypsen? Jag har letat efter den, för jag gav mig inte tid att läsa ordentligt :-((
Härligt varje gång jag ser att du skrivit ngt nytt - och jag brukar läsa alla kommentarer också :-)
Ha det gott, vi ses snart igen, hoppas jag!

Ursula sa...

När jag körde runt i hela Storbritannien 1974-75 hade jag egentlige tänkt mig att besöka Yttre Hebriderna också, och kanske Shetlandsöarna - men januari, med snö och blåst och kyla är knappast optimalt... :-D

Shirouz sa...

Hej Ursula,
jag hittade den här
https://www.svt.se/kultur/partiernas-strategi-infor-zombieapokalypsen
Jag hoppas att länken fungerar :)
Tack, jag gillar kommentarer med, det är så roligt att se att jag fått nya och jag får nya idéer när jag läser de som är till mig och till andra också. Fast nu har jag varit urdålig på att gå till dig och andra sidor på sistone. Jag fastnar i youtube och google och fan och hans mormor. Men jag ska bättra mig.

Åh, det är en dröm du beskriver, att köra runt i Storbritannien, jag vet att du skrivit om det och det låter fantastiskt. Nej, kanske inte helt optimalt, jag vet bara det jag läst mig till av Peter May, men det verkar som om tom somrarna är omväxlande, mycket regn (vilket såklart låter som musik i mina öron) :D
Ha det gott så ses vi :)