måndag 12 december 2016

Ingen jul som förr.

Jo, du...
Jag tänkte på det här med traditioner... Det är ju ett sån't liv om det nu igen.
(ja, du kan med fördel sjunga 'nu är det liv igen och nu är det liv igen och gnället ska vara till påååååskaaa).
Själv är jag väl lite sådär med traditioner. Jag tycker att man skapar sina egna.

Som julen... Jag är lite problematisk med julen som den är, jag har inget emot själva känslan men själva köphysterin kan dra åt helvete.
Allt pumpande av julmusik dag och natt likaså.
Jag vet att julen är på gång men hör jag Mariah Carey yla 'all I want for Christmas is youuuuuuu' en gång till så vete fan om jag inte slänger ut radion eller kanske till och med blir så drastisk att jag stoppar ner mig själv i ett paket och sänder mig till nämnda Mariah och sedan boxar mig ur paketet och säger 'Här är jag, vad vill du?!'

Jag tycker om gemenskapen på julen. Jag brukar fira med vänner och min far.
Men förra året begravdes min far två dagar innan julafton.
Och nu blir aldrig julafton som förr.


Jag kan tänka tillbaka på gångna jular, min fars största besvikelse var när jag slutade att äta rött kött. Varje jul: 'Ska du inte ha lite julskinka?'
'Nej, pappa, jag äter inte kött.'
'Men lite sill?'
'Ja, lite sill.'
Så suckade han lite och tittade på mig som om han undrade vad han gjort för fel i min uppfostran.

Sista året så åt jag inte ens sill. Min far skakade på huvudet. 
Det gjorde jag med. Vi var bra på att skaka på huvudet ihop.

Förra året var julafton för jävlig. Det behöver knappast sägas.

I år vet jag inte. Jag funderar på att vara hemma. Nu kanske det låter hemskt tråkigt i dina öron, men jag vet inte om det är det.

Det låter ganska skönt på pappret, en stilla julafton, lite Kalle Anka, lite tankar bakåt, lite hågkomster av forna jular, hur jag brukade snegla på min far när han satt och sov till Kalle Anka. Hur han hur enkelt som helst kunde driva mig till vansinne med sitt sätt, en konst som jag snabbt tillvärvade mig och gav tillbaka med råge till honom.
Minnen av hur vi kunde se på varandra, lyfta på ett ögonbryn och veta exakt vad den andre tänkte. Oftast i samband med att min kusin stod och var vuxen och bestämde.
Hur mycket han skrattade. Och hur mycket jag skrattade. Alla gånger som vi sprang rakt in i varandra när vi till äventyrs försökte ta oss igenom dörröppningar från två olika håll. Hans bananmissbruk, som han kallade det, eftersom han sällan kunde gå förbi en banandisk utan att köpa några.
Sedan låg de och blev bruna och jag frågade 'Men varför köper du dem?!' och han slog ut med händerna och sa 'Jag kan inte låta bli!'

Lite sådana tankar kommer jag nog att ha. Det har jag ständigt.
Men, lugn. 
Jag tänker mig inte en heldeppig julafton.
Jag har förvärvat lite zombierullar (ja, inget säger jul som zombies, eller hur?) och jag tänker mig en chili/vitlöks-fest.

Eller så kanske det inte alls känns rätt att vara själv. Då går jag till vännerna.

Jag har tur som kan välja. Hur firar du?

18 kommentarer:

Ursula sa...

Tittar du inte på Karl Bertil Jonsson?!?
Det är decennier sedan jag såg på Kalle Anka, står inte ut med alla våldsamheter och det fula ankskränet.
Men Karl Bertil Jonsson håller hur många år som helst. 😊
När jag läste "zombierullar" trodde jag först det var något att äta, med chilisåd/vitlök... 😁. Kanske kalvbräss? Men millisekunden efteråt fattade jag ju...

Shirouz sa...

Hej Ursula,
jag är tvungen att tänka efter, de senaste åren har jag inte gjort det. Men Kalle missar jag aldrig. Jag gillar det än. :)
Zombierullar som maträtt, det fick mig att le här, men någon borde uppfinna en sådan rätt och kanske bjuda på till halloween. :D

Ursula sa...

DU komponerar väl ett recept på Zombie-rulle, Shirouz - för vem kan väl vara bättre lämpad? Jag är jättespänd på vad du ska rulla ihop!
Men skippa timjan. 😊

Ursula sa...

"Zombirullar" fick mig att undra vad zombies äter - är det enbart hjärnor? Så jag googlade - och hittade roliga länkar! Här är en, som du kanske kan ha glädje av: https://nejtackzombies.wordpress.com/2016/10/21/en-hobby-for-zombieapokalypsen/
Ha det gott, och bär alltid en zombiesäker hjälm! 😊
P.S. Nu hände det igen, att kommentaren inte "fastnade"! Fick det oförskämda felmeddelandet "Bad request. Error 400". Kunde backa och då fanns texten kvar, så jag försöker igen senare.

Ursula sa...

Att mina kommentarer ibland inte accepterats direkt beror nog på dålig mobilsignal hos mig, har jag kommit fram till. Inget fel i din blogg, alltså!
(Såvida det inte är hungriga zombies som gnager i sig bokstäver, i brist på bättre föda...)

Shirouz sa...

Hej Ursula,
jag har funderat, kanske någon slags hallonsyltsbakelse? Rullad i vit marsipan? Och då kan jag undvika timjan :D

Tack för länken, den roade mig mycket :) Jag såg en ny rulle igår och då verkade det som om zombies äter allt utom ben, så inga direkta finsmakare. Hjälm är något jag borde skaffa, kanske det går med cykelhjälmen jag har som jag dessvärre glömmer att använda?

Aha, ja, dålig mobilsignal kan det ju vara, jag satt och funderade om det var något i mina inställningar men jag har inte rört något vad jag kan komma på.

Ursula sa...

Ja, jag tänkte att jag kanske oroat dig, så jag ville lugna dig med att det inte var din blogg som krånglade.
Ja, visst var zombielänken rolig! Jag försöker ordna en blogroll på Hemligheter, och där ska zombielänken vara med. De där zombiejägarna verkar ha hemskt roligt! Är litet frestad att själv bli en... 😊
Förresten: har du sett vad media skriver om lilla musrestaurangdn Il Topolino i Malmö? Kolla Sydsvenskan, de har många fina foton,och skriver roligt!

Ursula sa...

"Äter allt utom ben?!?" Det öppnar ju helt nya perpektiv...
Om du gör en zombierulle med hallonsylt med vit marsipan, så gör jag en förrätts-rulle på vitt, mjukt tunnbröd, och... Får det enbart vara vitt och rött? Lättstekt rödlök, god tjock tomatröra (utan timjan), röda oliver, vita champinjoner - alltsammans tunt skivat. Och så Keso, och hackad vitlök. Skulle gärna vilja ha ngt grönt i också, typ lättkokt bladspenat och/eller bladfänkål - men det kanske zombierna inte gillar...? Jag får jobba på det!
(Nu blev det Bad request igen... Förmodligen pga det fuktiga vädret - har märkt att signalen brukar vara sämst då.)

Shirouz sa...

Hej Ursula,
ja, det är inte utan att jag funderar på att bli en, jag med :) Bara jag inte var så lat, men å andra sidan så kanske det finns plats för lata zombiejägare också :D

Åh, Il Topolino, jag har sett artiklar om den, så söt så att det inte är sant! Ska kolla in Sydsvenskan och se om det finns mer jag inte läst, tack för tipset :)

Ja, jag är inte helt säker på det där med ben, jag har lite förutfattade meningar om zombies verkar det som...
Den där förrätts-rullen låter ju hur god som helst, men måste erkänna att jag inte visste att det finns röda oliver? Bladfänkål! Fänkål är så gott! Jag tycker att vi bestämmer att lite grönt får finnas med, lite garnemang kan väl inte skada?

Jag har precis suttit här och sett fem avsnitt av 'Huset Silfvercrona', den fanns inte längre på Öppet arkiv och jag blev så glad när jag fann den på youtube.
Men.
Sista avsnittet finns inte att se! Men jag tänker så här, nu efter lite morrande att då får jag hitta på slutet själv. Givetvis hittar de skatten.

Shirouz sa...

Och, skönt att veta att det inte är något fel på bloggen, jag är inte så teknisk så jag skulle kunna ställa det till rätta misstänker jag :D

Ursula sa...

Oliver: röda och röda... borde kanske kallas rödbruna. Har bara sett med kärnor, på ICA Kvantum.
Och fårost blir nog godare än Keso, och inte lika blött.

SDS har tät koll på "Il Topolino" - häromnatten syntes en levande liten mus där!

I morgon ska jag köra till centralorten, om det inte är halt, och då ska jag köpa mjukt tunnbröd... Bl a.

Kalle Byx sa...

Ömsint skrivet om saknad om förväntningar. Önskar dig en god zombiejul.

Shirouz sa...

Hej Ursula,
aha! Ja, det är de där som inte har det där i sig som gör dem svarta, jag minns inte vad det är just nu.... Hm... Fårost... Den enda fårosten jag har erfarenhet av är halloumi och det är nog en mix av get och får, tror jag. Jag tycker mycket om halloumi... Men 'rå' fårost har jag nog inte ätit.
Jag har tittat på SDS, det är ju inte klokt hur gulligt det är, jag blir glad i hela hjärtat :)
Hoppas att det inte var för halt för dig på vägen. :)

Shirouz sa...

Hej Kalle Byx,
tack så mycket, jag önskar dig en god jul likaså :)

Ursula sa...

När jag läste detta ditt inlägg första gången så letade jag i minnet efter ett fint citat om sorg - nu kom jag ihåg det:

"Varje djup sorg har en förlorad glädje till föremål. Tappa inte bort denna riktning. Låt inte sorgen glömma sitt ärende. Sorgen är den djupaste ära som glädjen kan få." (Harry Martinson)

Så fint förhållande du verkar ha haft til din pappa, jag önskar att jag haft ett lika fint till min far. Jag var 20 när han dog, och jag sörjde honom inte ett ögonblick. Jag önskar att han hade varit värd en stor sorg.

Jag tycker att Martinssons ord är så kloka och trösterika. Hoppas du också tycker det, och att du får en fin jul!

P.S. Jacques Werup har också skrivit väldigt fint om sorg, i en superkort, underbar dikt som man ganska ofta ser i dödsannonser:

"Jag har varit med om dig.
Jag kan aldrig förlora dig."

Han skrev den efter en separation, men den handlar ju även om döden.

Ursula sa...

Ja, visst blir man glad, och alldeles varm inombords, av Il Topolino och Noix de Vie!
Är litet orolig för hur det ska klara sig om det kommer snö på de mästerliga miniatyrerna, eller - ännu värre - om det kommer några slynglar och vill vandalisera... Men jag tror att t o m slynglar blir förtjusta i den avväpnande miniatyrvärlden. 😊
Nä, det blev ingen körning till centralorten, kvicksilvret låg för nära nollan. Tar det nog i morgon.

Shirouz sa...

Hej Ursula
och tack för de fina citaten, Werups har jag sett men inte den av Harry Martinsson, så bra!
Jo, vi hade ett bra förhållande, han och jag, det vara bara han och jag från det jag var elva år. Det är sorgligt när man inte har bra relation med sina föräldrar, min mor hade jag ingen direkt relation till, hur märkligt det än kan låta, hon var sjuk och mycket frånvarande så det känns ofta som om jag inte kände henne.

Shirouz sa...

Och ja, det är jag orolig över med; om någon skulle förstöra Il Topolino och Noix de Vie, men jag tror som du, det går inte att känna något ont inför dem, i alla fall hoppas jag det.
Jag såg att Panduro hade öppnat en liten affär också när jag tittade in på SDS sist. Det vore underbart om massor av små-affärer öppnar :)
Låter klokt att inte köra, hoppas att vädret är bättre för dig imorgon och jag önskar dig en god och fin jul också :)