torsdag 11 augusti 2016

Hur vet man det?!!!

Ibland tycker jag att jag inte har nog att tänka på tydligen. Som idag, när jag bestämde mig för att titta in i kvantfysikens underbara värld.
Jag hade pratat lite med en om just det och vi var rörande eniga om att det ger en oanade möjligheter till att känna sig dum. Och sådant är ju alltid eftersträvansvärt.
Så idag, har jag funderat över det här; en partikel kan teleportas till ett annat ställe *men* det innebär att den ursprungliga artikeln som flyttas försvinner och en ny uppstår istället på det nya stället. 
Människor är ju uppbyggda av massor med partiklar så att för att teleporta en människa skulle en massa partiklar behöva 'flyttas'
I videon jag såg, så sades det att om vi tänker oss att Gustaviana står i London och ska teleportas till Moskva, så kopieras alla partiklar med Gustaviana till Moskva, samtidigt så försvinner Gustaviana i London och en kopia av Gustaviana står i Moskva. Med alla minnen intakt och saker som gör henne till henne.

Nu blir du som jag, eller hur? Hur vet man det?! Om Gustaviana i London dör och en ny uppstår, hur kan den nya med säkerhet veta att hon har Londonversionens minnen och saker med sig? Huuuur vet man det???

Sån't funderar jag på. När jag inte har tillräckligt mycket att oroa mig för tydligen.
Andra saker jag tänkt på är vem som kom på brevutdelningssystemen. Någon måste ha varit väldigt organiserad.
Det ska vi vara tacksamma för. Hade jag varit i bestämmandeposition så tvivlar jag på att vi ens hade haft namn på gator och torg.
Gamla tiders hästskjutsar och brevpåsar (hm?) kan jag förstå, brev till Lotta på kullen bakom den röda ladan var inte så svårt när det inte fanns mer än en Lotta på kullen. I och för sig så tvivlar jag på att det finns så många fler nu.
Nåja. Några fler finns det säkert. 

Annat att tänka på; elektricitet. Hur funkar det egentligen?
Schampo- och balsamflaskor; vilket elakt geni har sett till att man aldrig får ut hela innehållet ur flaskorna?
Mangel: Vem kom på att släta lakan är att föredra (ja,jättenöjd med den meningen) framför skrynkliga och tänkte; jag ska göra en maskin, så stor, så stor, av marmor som slätar ut lakanen.

Sådana här saker tar tid att tänka på. Eller hur? 

8 kommentarer:

Shirouz sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Filmen Flugan!!! Jag är livrädd för teleportering. Där provar de och naturligtvis kommer det med en fluga i maskinen och gubben får en flugskalle ist för sin egen. Visserligen i anpassad storlek men iaf! 😨
Det läskiga kommer sedan.....en fluga som har människoskalle och kan ropa på
hjälp!
Tror jag håller mig till motordrivna transportmedel.
//Lippe

Shirouz sa...

Hej Lippe,
där är en film jag bara har hört om men aldrig sett, den låter intressant. Men vilken mardröm, lite Kafka över det hela.
Jag skulle gärna teleporta om jag visste att det var helt flug- och insektsfritt. Och det där med minnen, att jag visste att jag hade dem kvar. Å andra sidan om man inte vet om det så saknar man det kanske inte heller. Eller gör man det? Nu blev det så där rörigt igen...

Anonym sa...

Fast.....tänk om man fick flugben!!! Då kunde man gå i taket! Inte bara då där humörsvis "gå i taket" utan på riktigt.
Glömda minnen saknar man inte! Det ska jag berätta för dig om nästa gång vi ses. Om jag kommer ihåg...
// Lippe

Shirouz sa...

Hmmm... men sex ben...Jag som har dålig motorik redan innan skulle säkerligen inte ens komma upp i taket utan tillbringa tiden med att försöka trassla ur benen ur varandra.
Det ser jag fram emot! Jag ska påminna dig. Om jag kommer ihåg det själv.

Ursula sa...

Jag är så glad att du tänker på så mycket - tänk så mycket som skulle vara otänkt på om inte du tänkte på det! Världen skulle vara så mycket fattigare, på så många sätt, om inte du fanns! Hoppas du tänker på det också, ibland ��

F ö har jag inte manglat ett lakan i hela mitt liv, inte sedan jag var liten och var tvungen att hjälpa till.

Ursula sa...

Går det tillräckligt sakta för att hon ska vara synlig BÅDE i London OCH i Moskva SAMTIDIGT? Helt eller bara delvis - typ överkroppen på ena stället och underkroppen på det andra? Eller vänstra halvan resp. högra halvan...?
Nä, det där vågar jag mig nog inte på, tänk om halvorna aldrig träffas igen, det vore trist! ��

Shirouz sa...

Hej Ursula,
tack så mycket :)
Jag vet inte, funderar på det också, eller om det är som så att hon bara är helt synlig på ett ställe i taget, tanken svindlar när jag tänker på om bara halva hon kommer till Moskva, undrar om det blir lika med minnet då? Ett halvt minne och sedan ingen fortsättning eller slut. Å andra sidan säger ju Lippe här uppe att man inte kan sakna det man inte minns, så kanske det känns som helt minne?
Jag begriper inte mycket av det här med kvantfysik, frågan är om jag begriper något, men det är så häftigt att tänka på, jag kan känna hur hjärnan brottas med det. :)