onsdag 25 juni 2014

Jamen, jag läser ju....

....nu kan man ju undra vad jag har hållt på med...
Mesta tiden har fördrivits med att tänka på att skriva och att skriva och sedan inte skriva.
Man tänker så mycket när man läser nämligen...
Men så tänkte jag försöka samla ihop tankarna (ha!) och ändå skriva en liten truddelutt...
Först: Ask The Dust. Det blev tyst om Arturo, märkte ni det? Mest för att jag inte riktigt vet vad jag ska säga, det är en mycket märklig bok... Arturo är inte en sån skitstövel som han är i The road to Los Angeles. (och här tar alla ett djupt lättat andetag) utan ganska mänsklig. Det är länge sedan jag läste någon som målar stämningar som han och även om det är lyckligt finns undergångsstämningen tassande omkring i ridåerna.
Mycket märklig. Bra? Ja. Bra och märklig. Och ledsam. Det är ingen bok du läser om du vill skratta kopiöst. Läsvärd, ja.

Och så tänker jag på Bukowski (och här säger du kanske 'Ja, jag undrade om honom med, du har varit tyst med honom också?' och jag säger 'Jo, det blir ju så, först pratar och pratar man om någon man upptäcker och sedan blir man lite tyst för man vill helt enkelt ha honom för sig själv och ingen annan kan egentligen ändå begripa vad man tycker och tänker om honom så i praktiken är det helt lönlöst och när man tänker på det, allt är ju aldrig objektivt och allt man säger tolkas baserat på personliga erfarenheter så egentligen, om man tänker lite till, så kanske det vore lugnast om man egentligen vore helt tyst. Jämt. Men det klarar ju ingen människa av.')

Och så blir jag tyst och du ser lite förvirrad ut och tolkar det som du vill. :)

Jo, var var vi... Bukowski... Bukowski, din gamla rucklare... Jag är fortfarande lika vansinnigt förtjust i honom, det är som att ha en bästa vän och samtidigt läsa mina egna tankar om somligt. Samtidigt som en del är helt främmande. Precis som med vem som helst, förutom att man inte känner att alla är bästa vänner, om du förstår hur jag menar?

Och!
Det är så förbannat oförskämt skönt med en människa som inte skyllde på någon annan för hur han hade det. Han var stingslig, otrevlig, humoristisk, gråtmild, förbannad, orättvis och tjurig, känslig och empatisk när det gällde saker och ting och människor och djur. Men, hans tankar och känslor var hans. Han hade ett liv, precis som du och jag och ibland var livet inte så snällt och ibland var livet livat. Men han skyller inte på någon, saker händer och saker görs och han äger det.

Nu vet jag ju inte om det var så, för jag tolkar ju hans ord efter mina tankar och känslor. Och du kanske tolkar (nej, stryk 'kanske', du tolkar efter dina)...

Jag har en bok att läsa där det sägs att det är ett av hans värsta stycken med i boken, kanske tänker jag annorlunda om honom då? Det blir intressant att se.

Sedan över till nästa nya bekantskap... Jag har umgåtts med en kvinna vid namn Tethy. Bara Tethy, som hon säger.
Och hon är arg. Hon är skitarg! Hon går ut en dag för att köpa potatis och kaffe och blir påkörd och sedan hamnar hon i något väntrum eller vad det kan vara, hon är inte helt säker.
Där är hon och träffar andra som också har hamnat där och väntar, på vad vet de inte riktigt.
Och ibland swishar folk förbi. Även de som väntar försvinner med ett swish ibland och Tethy blir riktigt arg, där åker de iväg utan att bry sig om att hon var före!
Jag gillar den här boken med Tethy och människorna man träffar, det är på kornet när det beskrivs hur en familj som väntar på en flicka som är i 'väntrummet' säger 'Om hon blir bra, då ska vi ändra på allt! Vi tar ett sabbatsår och bara umgås.'
Fast så blir det ju inte. För sedan kommer vardagen igen. Efter ett tag, du vet?
Helt klart läsvärd.

Hm, nu ska vi se, jag tittar lite på klockan och ser att det snart är dags att tänka på lunch. Jag vet inte hur det är med dig, men jag gillar att tänka på vad jag ska äta och planera, kryddlådan är som en skattkista, det finns miljoner smaker att få till.
Med varierande resultat ibland, hmm...

Jag tror att det blir någon slags halloumi med grönsakspyttipanna. Jag fick äntligen tag på lite rökt paprika, tyvärr inte i en liten plåtburk som jag vill ha (och ja, jag vet, det spelar ingen roll vilket emballage det är, men de där plåtburkarna är ju så gulliga!)
Jag tror att jag går och ställer mig och glor ner i kryddlådan, vad serverar du idag? Är det gott nog så kommer jag!


Inga kommentarer: