fredag 27 mars 2015

Ett sån't elände.

Ett sån't jävla elände...
Jag läste ut J K Rowlings bok 'Den tomma stolen' härom dagen och tänkte precis så. På något sätt påminde det mig om den här chicklit-boken jag läste (vet inte om jag nämnde den för dig) men den var helt ok tills den började komma mot slutet, då var det som om författaren kom på att 'Helvete också, det måste in lite katastrofer!' och det östes in sjukdomar, skilsmässor och jag vet inte allt.
Det enda som saknades var en naturkatastrof.

Jag slängde den boken ofärdigläst för jag blev så trött. Och ointresserad. 

Det gjorde jag inte med den här men jag var inte engagerad, visst var det hemskt och visst var det jävligt men någonstans så fanns känslan av att det helt enkelt blev för mycket, det blev som att äta lax med aborre och sik inkrämat, helt enkelt för mycket och det berörde inte.

Kanske var det för att personerna inte berörde mig så mycket, det var för mycket svart och vitt. Folk som kom från underklassen eller vad vi nu vill kalla det var desperata och när de sade saker så var grammatiken undermålig.
Medan däremot den borgerliga klassen kunde uttrycka sig och orden skrevs som de faktiskt ska stavas.
Det behöver inte göras så. Det blir för övertydligt för min smak.

Och jag saknar humorn, du vet, Bukowski? (och här suckar alla och säger 'Ja, fan går det att undgå att veta om honom om man läser dina ord?')
Och jag säger 'Bra!'

Hur som helst, Buk har humorn mitt i det nattsvarta och han hade det här sättet att se människor, du vet, långt in, innanför huden och kanske skulle någon som är poet säga att han såg själen. Ibland är han vansinnigt brutal i det han skriver och ibland är det rent jävla otäckt. Men han ser också de här människorna på ett klart sätt. Ibland är han en av dem själv. Och ibland är han den medkännande. 
Det saknar jag i den här boken. Sedan kan jag inte låta bli att fundera över varför det var åtta svenska översättare till den. Men det är säkert en annan historia....

3 kommentarer:

Cicki sa...

Å jag som tyckte den var bra. Fast jag läste den som talbok. Det kan ju vara skillnad. Nu minns jag inte vem som läste, men jag har märkt att jag upplever böcker väldigt olika beroende på vem som läser. Jag var tvungen att googla på läsaren. Tomas Bolme! Inte konstigt att jag blev förtjust....:-)

Cicki sa...

Glömde säga att jag upplevde en torr engelsk humor, som jag verkligen gillar.

Shirouz sa...

Hej Cicki,
ja, jag tror faktiskt att det är skillnad, jag störde mig på den dåliga svenskan när någon från underklassen pratade, jag kan inte se att det är nödvändigt och jag gillar inte heller generaliseringen att bara för att man kanske inte gått i skolan så kan man inte heller uttrycka sig korrekt. Jag är lite pipplig ibland ;)
Och sedan är det ju så att alla böcker talar på olika sätt till olika läsare, jag gillar Harry Potter-böckerna mycket men den här gick inte fram till mig. :)