fredag 6 februari 2015

Inte ett ord av det här är nog sant.

Jo. Det var ju så här, härom dagen satt vi och pratade om Shakespeare. 
Jag berättade den sorgliga berättelsen om den läderklädda lilla boken med Shakespeare som jag hittade på en loppis, den var välanvänd och jag vände och vred på den och tänkte 'Den var fiiin!' och så tänkte jag 'Men så sliten..' 
och så lade jag ner den i boklådan igen och gick därifrån.

Den boken har förföljt mig genom många år nu, eftertankens kranka blekhet och så vidare....

Men! Igår var vi på en loppis och där stod den. Shakespeares alla samlade verk.
Tung bok. På engelska. Med liten skrift.
Hjärtat hoppade till och jag tänkte inte 'När man talar om trollen...' men nästan.
Så den följde med hem.
Ambitiös som jag är, (jo, jag vet, jag döljer det väl och jag har en känsla av att mina ambitioner är kanske inte så ambitiösa som andra människor som t ex vill klättra på karriärsstegar osv.. Men jag har ambitioner....) så ska jag också harva igenom den.
Så långt jag nu kommer.

Igår när jag gick och lade mig tänkte jag på hur mycket jag vet om Shakespeare. I skolan så lärde jag mig att han var en lirare som yrde omkring på femtonhundratalet. Senare lärde jag mig att folk egentligen inte är säkra på vem han var. Stratford-upon-Avon var ett ställe han höll till på. Lärde jag mig också.

Samt, på skolresan i nian åkte vi till Köpenhamn. Dock inte utan att stanna till på Kronoborgs slott (som jag alltid kallat det men google slog mig precis på fingrarna och hävdar att det heter Kronborgs slott. Okay då.)

På Kronoborgs slott släpades vi genom salar och rum och jag har alltid haft en bestämd uppfattning att statyn nere i källaren är av Hamlet.
Jag tyckte det var märkligt att man placerade honom i källaren men tänkte att folk gör så lustiga saker och någonstans så hörde jag någonting om Shakespeare och Hamlet och drog slutsatsen att det var där som Hamlet kultat runt.
Inte enbart i källaren givetvis, men där satt han. Tänkte jag.
Tänker jag vidare nu så tänker jag att så dant som han trilskade runt så var det kanske en gammal variant av skämshörnet.
Typ 'Gå och sätt dig i källaren Hamlet!'

Men. Google hävdar envist att det är Holger Danske som sitter i källaren.
Må så vara. Men varför sitter han där? Det kunde jag säkert ta reda på samt förkovra mig i vad Holger har haft för sig men just nu har jag inte tid.

Skolresan förlöpte väldigt väl för övrigt. 'Gå från tivolit till hotellet' sade lärarna och lät oss frolicka omkring bäst vi ville på tivolit. 
Ja, jag vet! Tänka sig att släppa lös ett gäng niondeklassare i Köpenhamn så där.
Vi snackar sent glatt sjuttiotal här, kids.

Min vän och jag gick givetvis inte till hotellet. Vi tog en buss och studerade de vilda danskarnas vanor. Det både röktes och drack på bussen. 
Sedan gick vi av där vi blev anmodade att gå av, snurrade runt ett torg x antal gånger och kom fram till att vi var vilse.
Tills vi behagade vända oss om och se hotellet stå och kika på oss bakom ryggen.

Men. Shakespeare var det ju. I alla fall, under senare år så har jag ju stött på Shakespeare igen. Romeo och Julia i Dire Straits sång. Små bitar här och där av vetande jag inte minns just nu. Citat av samme man. Inte Mark Knopfler utan Shakespeare.

Hur som haver, jag ser mycket fram emot att förkovra mig i Shakespeare. 
Låt oss avsluta med en liten fin sak av Brecht. 
'Det finns inga tragedier.
Det finns bara sociala missförhållanden.
Felet med Hamlet var att han inte kom under någon kunnig psykoanalytikers vård.
Felet med kung Lear var att han inte satt på ålderdomshem.'

Inga kommentarer: