torsdag 16 januari 2014

...vari vi lagar lite mat...

Först, tack för kommentarer, det är roligt att se att ni läser och att jag inte skriver för döva öron, om ni förstår hur jag menar, vilket ni givetvis gör.

Jag tänkte att med anledning av konversationen om att laga mat via recept förevisa hur jag bär mig åt (eller "till" kanske är ett bättre ord...) när jag läser recept.

Som idag, då stod det torsk i röd curry på matsedeln.
Först började jag med att tina torsken.
Sedan stod det "en morot och en röd paprika" i receptet,
jag tog 1½ morot för morötter tycker om sällskap samt en lök i stället för paprika.

Därefter slantades morötterna och skivades löken, sedan gav jag mig i kast med torsken, den ska vara nästan tinad om man vill kunna skära kuber, 3x3 cm står det i receptet, men vem har en linjal till hands när man står där med kniven i högsta hugg?
Så jag skär lite hejsanhoppsan så där och så saltar jag fisken och låter den ligga där och dra för då håller den ihop bättre i pannan. 


Och så slänger man i olja i en stekpanna, morötter och lök, låter det puttra lite och sedan ska man ha i 400 ml kokosmjölk.
Det kommer inte på fråga, kartongen rymmer 500 ml och kokosmjölk är gott!
Lägg till det 2 matskedar röd currypasta (det följer jag dock slaviskt, blir man för entusiastisk med röd currypasta kan man bli stående med något som är så starkt att en sked kan stå för sig själv i pannan.)

Sedan ska det puttra ihop i fem minuter, alltså ungefär lika lång tid som det tar att sätta sig ner och glo själsfullt framför sig rakt in i väggen innan det blir långtråkigt.

Vi tar sedan torsken, hyvar i den i pannan som om vi vore murare som lägger murbruk, låter det puttra i tio minuter, därefter ska det vara färdigt säger receptet.
Jag säger, "Inte kan det vara klart redan?" och låter det vara på lite till, läser sedan receptet som föreslår att man har i en citron, tar en lime och klämmer till med i stället. Salt tar vi också. En nypa som vi kastar över axeln.

Sedan när man tycker att det känns klart, (alla stora kockar går ju på känsla, eller hur?" så tar man av hela härligheten från spisen, serverar med ris och tänker "Vilken sjuhelsikes kock jag är!"


4 kommentarer:

Baronessan sa...

Det måste ju kännas rätt, annars blir det inte bra. Själv skulle jag göra fisksoppa men innan jag kom till köket hade jag ändrat mig tre gånger. Det blev fisk, men en gratäng :)

Cicki sa...

Har det receptet också. Får nog göra det någon dag. Blev sugen.

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
japp, känns det inte rätt så är det ingen mening med det, jag håller på och tittar fortfarande på recept på Pad Thai här och det kommer att bli omgörning av det receptet, var lugn för det :)

Shirouz sa...

Hej Cicki,
det är riktigt gott så jag kan rekommendera det :)