torsdag 9 juni 2011

Ingenting är enkelt.

Dagens ord är "enkel".
Ett av världshistoriens mest ironiska ord, om jag får säga det själv, vilket jag får, för ingenting är enkelt här i världen.
I samma stund som man säger att något är enkelt så bör man också veta att Murphy står bakom ett hörn och småskrattar och gnuggar händerna.
Kan låta cyniskt, men jag vet allt om enkelt och hör jag ordet enkelt så skyggar jag numera nästan alltid som en hind och ser hur problemen hopar upp sig som en hög legoklossar.

Tror man till exempel att dammsugning är enkelt, så har man aldrig dammsugit upp en råtta som fastnar i böjen på periskopsröret.

Tror man att torka golv är enkelt har man aldrig haft att göra med två katter och en vinglig hink.

Tror man att putsa fönster är enkelt har man aldrig hamnat i fönsterputskoma som innebär att man tittar och tittar och tittar på fönstret och tänker och tänker och tänker att "Jag måste putsa det där... Någon gång..."

Tror man att ett telefonsamtal med någon myndighet är enkelt ska man sätta sig i en telefonkö, bli slussad fram och tillbaks bland olika personer tills plötsligt lokalvårdaren är i andra änden och trött säger att "Han som har hand om det har gått hem."

Tror man att det är enkelt att iordningsställa ett midsommarfirande ska man gärna blanda in några fler personer, låta förslagen hagla som ett hårt sommarregn och efter brainstormingen, när alla sittter utmattade och nöjda så kan man ge sig fan på att absolut ingenting kommer att hända.
Inte förrän två dagar innan midsommar då plötsligt alla får eld i baken och ringer runt och ylar på varandra "Varför har ingen gjort någonting!?"

Tror man att det är enkelt att tvätta ska man gå ner i min tvättstuga där man kan se att människor verkar tro att maskinerna är farliga djur som man ska undvika mesta möjliga kontakt med. Vilket innebär att torkning och rengöring av tvättstuga och maskiner inte kan komma på tal. Själv är jag givetvis felfri och gör allting rätt. (Jo, jag hörde att du satt och tänkte på det...)

Tror man att det är enkelt att raka benen ska man göra det helst tio minuter innan man ska iväg, man pysslar och har sig och det blir så fint, så fint, så fint.
Ända tills man sitter i väntrummet eller befinner sig på ett ställe bland en himla massa folk och upptäcker att det är möjligt att man kan vara kvinnan med det mest snabbväxande håret i världshistorien. Antingen det, eller kvinnan med väldigt selektiv syn.

Tror man att det är enkelt att föra en diskussion mellan två personer så ska man ge sig in i en lagom livlig debatt, föra fram sina argument, nicka och lyssna och gå därifrån och tro att sämja uppnåtts.
Det har det inte alls det, för sedan får man höra från ett annat håll att den största osämjan i världen i stället har uppnåtts.

Tror man att det är enkelt att dricka en öl ska man öppna den riktigt snabbt och med en snitsig attityd, för att sedan vackert stå och låta ölen droppa klart från ansiktet och håret.
Efter det kan man ta en snabb klunk och upptäcka att man fått hål i hakan.
På den vita topen.  Fungerar också till tomatsås och olivolja.

Tror man att det är enkelt att åka bil ska man sätta sig i en bil på sommarens hetaste dag, åka ut till någon väg där solen får gassa och invänta motorstoppet.

Tror man att det är enkelt att se fräsch ut på sommarens vackraste dag, så ska man ta en dusch, komma ut som en nyponros, sedan försöka kränga på sig gympaskorna som någon infernalisk katt har tuggat ihop snörena på så att en gordisk knut skulle gå och skämmas.
När man ger upp knutfixandet och i stället kör i foten upptäcker man att foten måste ha växt.
Man knökar och knölar och svär och lever rövare där man sitter.
Tills man upptäcker att någon av de små söta infernaliska katterna har stoppat in en liten råtta som present åt matte att ta med sig ut.

När man tagit ut råttan så är man inte längre lika nyponrosfräsch.
Håret är klistrat platt längs huvudet som om man brylkrämat det, kinderna lyser ilsket röda och man ser ut som om man brottats med säl i fjorton dagar.

Nej, vänner, sannerligen säger jag eder:
Ingenting är enkelt.

4 kommentarer:

Mångmamma sa...

Tack!
Det är tur att jag är ensam hemma nu, jag skrattar så det ekar över nejden!
Nu...är jag rustad för dagens sammandrabbning med studenter!
:)

Shirouz sa...

Hej Mångmamma,
så gott att höra :) Lycka till!

Baronessan sa...

Man brukar ju säga att allt är enkelt när man kan det. Men det är det inte alls det. Inte när man känner till Murphys lag och det är ju den som gäller. Ha alltid mr Murphy i beaktan för han dyker upp när man minst anar det.

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
jag håller med helt och fullt. Man ska alltid ha Murphy i baktankarna...