tisdag 28 juni 2011

Glada nyheter och den förbannade Jantelagen!

Äldsta vännen gör comeback på facebook, med ett profilfoto där hon ger fingret och jag ler, nej, jag skrattar högt och tänker; fy fan vad jag är stolt över henne och vad jag är stolt över hennes attityd till mångt och mycket.
Får ett meddelande där hon meddelar att hon sitter på sjukan och surfar och att hon slutat röka, som hon säger, nu när jag har två fungerande lungor, varav en rengjord, eftersom den blev punkterad så vore det fan om jag skulle förstöra det.

Och jag ler igen och är stolt igen.

Får ett kort från vännen som var försvunnen så länge, hon meddelar att midsommaren var fin och jag ler igen, det låter bra och det är skönt med små livstecken.

Men.
En bekant som har klagat mycket på arbetssituationen på sitt jobb, hon har sagt att hon får göra merparten, att de andra inte gör sin del och att hon är förbannat trött på det, hon säger, att en vän till henne har sagt "Du får ta det lite lugnt med det där snacket, det låter lätt som om du tror att du är bättre än andra.."

Och jag går i gång på alla cylindrar!
"Låt mig se här nu, är det sant som du sagt att du gör det mesta?"
"Jo... Men..."
"Är det sant att de andra inte gör det de ska?"
"Jo... Men..."
"Är det sant att du är bra på det du gör och att du tar ansvar?"
"Jo..."
"Då så! Den här förbannade jantelagen, "du ska inte tro att du är något, att du är värd något mer än andra, du ska rätta in dig i leden och hålla tyst och le!" Åh, jag blir så förbannat trött på det!"
"Men.."
"Inga men! Du är bra på det du gör, du vill att saker ska bli gjorda, varför ska du vara tyst med det? Du är ju något, du har rätten att säga att du tycker att du är bra på det du är bra på! Fuck Jante!"

Nu vet jag inte om hon har gjort det, men som jag sa till Kia, det är så förbannat typiskt att det alltid finns folk som stör sig på en, men det spelar ingen roll så länge man vet att man har rätt och följer sin egen inre röst, intuition eller vad du nu vill kalla det.
Låt dem störa sig.

Låt dem irritera sig.
Låt dem prata.

Men kompromissa aldrig med dig själv och gör aldrig dig själv mindre än du är, det finns så gott med människor som vill förminska en och den största otjänsten man kan göra är att gå ner på knä och låta dem få som de vill.
Så det så.
Kan jag få ett "Fuck Jante!" på det?

13 kommentarer:

Märta sa...

Fuck Jante! Och den där Luther kan dra åt samma pipsväng han också!
Är det inte typiskt att vissa, företrädes kvinns, nästan jobbar ihjäl sig och styr upp åt andra och inte ens får cred för det?

Nä, är man bra så är man och det ska man inte hymla om.

Shirouz sa...

Hej Märta,
ja, verkligen, han och Jante kan dra någonstans långt, långt bort!
Det är märkligt det där, för det är nog vanligare bland kvinnor har jag också en känsla av.
Och, precis, är man bra så är man och det ska man vara stolt över!

Mångmamma sa...

Jante har gått i pension! I alla fall hos mig!
Luther och "böjen edra huvuden.." kan faktiskt också krypa fram med sina rullatorer tycker jag!
Jag är skitbra på vissa saker och det talar jag glatt om för alla som vill, eller inte vill höra!

Lippe sa...

FUCK JANTE!!! Skulle kunna skriva det jättemånga gånger....

Shirouz sa...

Hej Mångmamma,
ja, samma här! Jag förstår inte varför det skulle vara bra att förminska sig själv, eller andra helle för den delen, är man bra så är man bra och det tål att sägas!

Shirouz sa...

Hej Lippe,
ja, jag med!

Lippe sa...

Sv: Näeeee, VEM vill ha en yxa i knät?? *gapskratt*

Lippe sa...

Jag håller på och svarar här, hoppas att du ser det så jag inte bara babblar rakt ut i cyber! Fast det har nog hänt förut ;) Axen, Kristersson och nu Husmark-Persson kommer att skjuta sig själva i foten, många gånger... nu är det bara att luta sig tillbaka för grodorna kommer. Axen ondgör sig över att inte remissinstanserna hunnit svara på oppositionens förslag i utskottsinitiativet men när, NÄR, brydde sig Alliansen om remissvar???

Shirouz sa...

Nej då, jag är här, ja, jag håller med dig,jag ser att du såg att jag var i gång och skickade länk till dig om Axens senaste stjärnkommentar, de är stressade nu, och det är bra!

Shirouz sa...

För övrigt, Husmark-Persson tillbaka, ställde inte hon till det så att det räckte förra gången?

Baronessan sa...

Det kan du ge dig Fuck Jante på!

Mångmamma sa...

Säger samma sak; Husmark-Persson? Nu igen?

Cicki sa...

Bra rutet. Säger som de andra, Fuck You till Luther också.