fredag 18 mars 2011

Backspegeln får inte bli större än vindrutan.

Jag såg ett program på tv, där en kvinna sa "Man får inte låta backspegeln bli större än vindrutan" på tal om saker man varit med om i sitt liv.
Jag tycker att det är ett så himla bra uttalande, för hur det än är, så har vi alla vårt bagage som vi har med oss, men det får inte bli som så att vi blir vårt bagage.

Vad som har hänt i det förflutna har hänt, det är vad vi gör med det nu, som räknas.
Och nu kanske du säger, där du sitter, med ditt bagage att "Det är ju lätt för dig att säga!"
Och jag nickar och säger "Ja. Det är lätt för mig att säga, för jag vet att jag har varit med om en hel del saker i mitt liv."
För det är också som så, att jag ger inte mycket för enbart teoretiska kunskaper, man kan läsa sig till mycket här i livet, men de riktiga erfarenheterna görs där det bränner till och där stormen river fram längs ens liv och vänder upp och ner på allt man trott och tyckt och trott att man vet.
Det här vet jag. Och därför kan jag säga att det är så sant som det är sagt, att man inte får låta backspegeln bli större än vindrutan.

Jag känner en del människor som anser att för att det hänt dem saker i livet så ger det dem alibi att bete sig illa i sin tur.
Det är i mina ögon ett förbannat slött beteende.
Vi har, nästan alla varit med om saker och vi har alla våra blessyrer men de ska inte bäras som en fana och en ursäkt för att inte ta itu med det som hänt och inte desto mindre, de ska inte användas som en ursäkt för att inte ta itu med livet som levs nu.

Jag själv och en del av mina vänner, som gjort olika erfarenheter är lika på det sättet att det inte är tal om att inte jobba med sig själv.
Och, ingen av oss ser oss som offer.
Vi har haft en del otur i livet, saker har hänt som gett oss en del ärr, men tanken att nuet inte går att förbättra, den finns inte.
Likaså, humorn. En viss dos av absurd humor är en stor hjälp.
Vilket får mig att tänka på dem,  som i skydd av att blivit illa behandlade och behandlar andra illa, där hittar du inte mycket humor. Framför allt skulle de människorna aldrig komma på tanken att skratta åt eller med sig själv. Livet för dem är ett helvete och helvetet bjuder inte på några skratt, det kan man vara säker på, om man tittar på dem.

Hm, egentligen var det inte det här, jag hade tänkt skriva om. Men en tanke fick mig att göra det ändå. Vi tar nästa ämne efter lunch eller så, är ni med?

10 kommentarer:

Mångmamma sa...

Vi har samma synsätt, du och jag.
(Och ursäkta om jag trampade lite på en släktings tå men jag ogillar egentligen alla droger och framförallt vad det gör med människor.
Han kanske inte är så värst idiotisk men beteendet är. Typ, jag tycker att man bör veta bättre!)

Shirouz sa...

Hej Mångmamma,
ingen fara, det var skrivet med *tounge in cheek* (vad heter det på svenska?) för jag tycker att hans beteende var idiotiskt, jag med.
För övrigt har jag precis samma åsikter som du om droger. Jag kan inte se att de någonsin har gjort något gott någonstans.

Cicki sa...

Kloka ord som vanligt. Undrar hur det skulle se ut/höras om du, Mångmamma och jag skulle träffas. Vi skulle förmodligen prata sönder varandra....:-)

En annan sak som retar mig är när folk säger att man ska visa respekt för de äldre. Respekt är något man förtjänar. Det hänger inte nödvändigtvis ihop med åldern. Det finns många gamla som inte är värda respekt och många unga som är det.

Madelene sa...

Himla sant. Min vindruta är som den ska vara just nu =) Myyycket större än backspegeln!

Shirouz sa...

Hej Cicki,
ja, jag tror att det inte skulle vara tyst många minuter,det skulle säkerligen också vara hur roligt som helst, vi får kanske fundera på om vi någon gång kan stråla samman.
Ja, det där med respekt håller jag definitivt med om också. Att få respekt enbart p g a sin ålder, det går fetbort. Respekt är något som förtjänas, ingenting som kommer hand i hand med ålder, titlar eller status.

Shirouz sa...

Hej Madelene,
ja, det är min också för närvarandet, det är gott :)

Kalle Byx sa...

Nyfiken på vad du skulle skriva om egentligen. Fast detta var bra.

Shirouz sa...

Hej Kalle Byx,
ja, det är jag med nu, för nu har jag glömt bort det. Men det kanske dyker upp igen :)

LordParzifal sa...

Piggi Uppi

Mars (manuell twitter)

BOK: Aksel Sandemose - Varulven (1958) (som jag läser om pga ryggskott och annat elände kring hösten/vintern, iaf den bästa nordiska bok som jag läst)
FILM: Dario Argento Box (1970-1998) tonårsminnen och 70-tals nostalgi av filmer man ej sett och återser
MUSIK: Claudio Simonetti (GOBLIN/DAEMONIA) med tillhörande musik till Argentos filmer(1975-nutid)

L.P.W.J. Mars 2011

...och sen finns ju den lilla sminkspegeln i vissa bilar (eller rakspegeln för herrar)
och åker man Limo så är väl hela taket en spegel...

Be well,
LPWJ

Shirouz sa...

Hej Lord Parzifal,
Varulven borde jag läsa någon gång.. Usch, vad träligt med ryggskott, hoppas det gett med sig nu.
Jo, det är sant, det finns mycket olika speglar,
ha det gott.