fredag 21 januari 2011

Ingen metod i galenskapen...

Det kommer väl inte som en nyhet att det sällan finns metod i galenskapen.
Senaste tiden har jag följt Cicki och hennes sambos kamp för att deras svärson ska få stanna här i Sverige.
Svärsonen heter Ali och är sambo och har ett litet barn som heter Melina.
Melinas pappa ska utvisas från Sverige, Melina är 18 månader och hennes far ska transporteras tillbaka till Ghana för att där kunna ansöka om uppehållstillstånd i Sverige, muntligt har det sagts honom att det inte kommer att bli något problem, att få det, bara han väl är i Ghana.
Vilket betyder att han får åka till Ghana, på statens bekostnad, för att sedan ansöka om permanent uppehållstillstånd på plats, allt emedan Melina och hennes mamma (Alis sambo) får vara här i Sverige, ensamma och vänta på att se hur Ali tar sig tillbaka.
För, se, det står inte staten för, hemresan alltså.

Nu är jag ju bara en vanlig dödlig, och kanske jag har svårt att fatta, men jag kan ändå för min själ inte begripa varför det blir lättare för myndigheterna här i Sverige att anse att han har anhöriganknytning till både Melina och modern, så fort han inte befinner sig i landet.
Jag menar, när det finns faderskapsbevis och handlingar som bevisar att mamman och Ali har gemensam vårdnad, och när de säger att han kommer att få uppehållstillstånd, varför då först skicka honom tillbaka till Ghana?
Blir det lättare att ta beslut ju längre ifrån personen som beslutet rör är?

Likaså, så kan man ju inte låta bli att undra, när den politiskt sakkunnige i migrationsfrågor på Justitiedepartementet säger att Migrationsverket fel.
Borde inte Migrationsverket då stanna, krafsa sig själv i huvudet en aning och komma på andra tankar?
Och borde inte någonstans något som helst sunt förnuft brukas?

Om någon kunde tala om för mig, vad det är bra för att skilja far och dotter åt så att jag begriper...
Eller, varför Alis sambo ska behöva vara ifrån Ali?
Och varför Ali ska behöva åka till Ghana för att få ett uppehållstillstånd som det muntligt sägs det inte ska vara något problem att få, bara han är i Ghana?
Om någon kunde förklara det för mig vore jag jävligt tacksam.

Tills dess fortsätter vi att undra.
Vidare, här är länkar till både Cickis blogg,  och till Facebook-sidan som stöder Melinas pappa.

http://www.facebook.com/?ref=home#%21/home.php?sk=group_183812021641028&ap=1

http://cickisdesign.blogspot.com/

8 kommentarer:

Cicki sa...

Ja du, logiken i detta ärende kan man fundera mycket över. De säger att hans identitet är inte styrkt, trots att de har hans pass. Samma pass som han kommer att åka tillbaka på, samma pass som han kommer att använda när han söker uppehållstillstånd från Ghana. Blir det mer äkta då?

Eller när man säger att han har inte tillräcklig anhöriganknytning när han är i Sverige. Men när han söker från Ghana får han uppehållstillstånd på grund av anhöriganknytning! Migrationsverket har nog en alldeles egen logik. Eller så har de ingen alls.

Shirouz sa...

Jaa, Cicki..
Det är inte klokt att det får gå till så här, sant är också att man börjar undra om det är en total brist på logik som huserar hos myndigheten...

Pärlmudden sa...

Himla bra formulerat!
Jag hade så svårt att formulera mig att det "bara" blev länkning till Cickis blogg o facebookgruppen. Jag blir så upprörd att händerna skakar när jag försöker skriva.
Nu får vi hålla tummar o tår för att någon ska kunna banka lite vett i skallen på migrationsverket!
KRAM o trevlig helg

Kalle Byx sa...

Har slutat tro att det finns någon logik i myndighetsbeslut för länge sedan. Skönt att det finns folk som engagerar sig. Och tror och hoppas. Man får akta sig för att bli en levande död.

Shirouz sa...

Hej Pärlmudden,
jaa, jag hade svårt som f-n att behärska mig när jag skrev det här, det blir lätt så att jag kunde ha fyllt ett helt inlägg med svordomar och diverse kraftuttryck, så jag hade problem med det här inlägget, jag också. Man blir så förbannad att det får gå till så här... Tycker det är görbra att vi är så många som bloggar om det här.
Ha en bra helg du med, och kram! :)

Shirouz sa...

Hej Kalle Byx,
ja, tyvärr är det så jag känner också i mångt och mycket när det kommer till myndighetsbeslut också.
Ja, klart att man måste hoppas och tro här i världen, som du säger, annars blir man en levande död, och det kostar inget att bry sig, det är det fina i kråksången. Eller visst, det kan kosta, men det är värt det, det tror jag på.

Baronessan sa...

Sunt förnuft fattas många i sådana här ärenden. Däremot tjurskallighet flödar det av. Tragiskt!

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
ja, det är så sant som det är sagt!