måndag 9 augusti 2010

Kanhända....

Så här var det...

En vän berättar att en vän påpekat att hon inte är samma person längre, att hon blivit en sämre version av sig själv.
Hon grubblade en hel del på varför hon blivit som hon är. Och hur hon skulle kunna ändra på sig så att hon blev omtyckt igen.
"Hmm, jag vet inte hur jag ska bli som jag var?" funderade hon.
Jag teg.
(Jo, ibland kan jag faktiskt göra det...)
"Kanske det är för att jag gjort si eller så?" funderade hon.
Jag teg.
"Eller kanske det var då, eller då?" funderade hon.
Jag tog bladet från munnen och frågade stillsamt om hon själv tycker att hon blivit en sämre variant på sig själv.
"Hmm, nej?"sa hon.

Kvickt anlade jag ett imaginärt Sigismund Freud-skägg, drog fram min lika imaginära psykologsoffa, smällde ner vännen i ryggläge och lutade mig över henne och sa "Kanhända det är som så, att du ändrat dig, kanhända det är som så, att du mår bättre som du är just nu och kanhända det är som så att folk hellre vill att du är ditt gamla jag för då tog du inte så mycket plats.
Kanhända är det som så, att folk föredrog när du alltid ställde upp, kanhända är det som så att folk tyckte du var lättare att ha att göra med när du inte sa ifrån?"

"Kanhända..." mumlade vännen.

"Kanhända är det som så, att det som räknas är; hur du mår i dig själv och hur du trivs med dig själv?" sa jag med en tordönsstämma som skulle fått Cohen i sina mullrigaste sånger att vara stolt över mig själv.

"Kanhända..." nickade vännen.

"Kanhända är det också som så, att när du är sann mot dig själv kan du vara sann mot andra och slipper att må dåligt för alla gånger du egentligen tagit emot och varit snäll när du velat sätta ner foten och säga "NEJ!" Kanhända är ett ärligt "nej" bättre än ett falskt "ja"? mullrade jag vidare.

"Kanhända..." sa vännen.

"Kanhända är det som så, att när man ändrar sig själv så kommer obönhörligen en del människor att falla ifrån. Kanhända är det också som så, att de som inte längre vill vara med kan man lika gärna vara av med?" sa jag och satte tankfullt ett finger mot pannan.

"Kanhända..." sa vännen.

"Kanhända är det också som så, att när folk kritiserar dig så betyder det inte automatiskt att de har rätt. Det är inte säkert att de har fel, men fråga dig själv vem du är och vad du är beredd på att göra för att ställa saker till rätta. Ibland finns det helt enkelt inget att ställa till rätta för man gjorde rätt direkt. Även om någon annan anser att det är fel."

"Kanhända..." sa vännen.

Så där är vi nu, och kanhända är kanhända inte ett så dumt ställe att vara på.

14 kommentarer:

Boktoka sa...

Men Ulvstrumpa!!! Du måste berätta vilken bok det är så att vi andra kan undvika den. Seså.

Shirouz sa...

Den heter "Vattenuret" av Jim Kelly, den segaste av sega deckare jag någonsin läst. Jag kan inte rekommendera den på något sätt, förutom pappersåtervinning...

Cicki sa...

Sigmund skulle varit stolt över din prestation. Kanhända.

Shirouz sa...

Hej Cicki,
ja, kanhända, man vet ju aldrig, jag hade ju ingen cigarr med i mina ord så helt nöjd kanske han inte skulle ha varit. Kanhända ;)

Baronessan sa...

Kanhända... så var det jag som låg där på rygg. Det skulle kunna ha varit det. Och kanhända så är det faktiskt så att du har alldeles rätt. Förutom då att jag inte alls tycker att jag har blivit en sämre människa men jag tror att några andra... kanhända... tycker det. Men se det skiter jag högaktningsfullt i!

LordParzifal sa...

Tack för kommentar
om jag skrev mer kanske fler skulle se bloggen 'kanhända'
(jag skrev faktiskt det här innan jag såg titeln till din text, angående den så ska man vara glad för sina dåliga dagar så man uppskattar sina bra 'kanhända')

jag sitter med Godot av Beckett helt frivilligt igen här nu
http://poeter.se/viewText.php?textId=1161770

gjorde även en kort här av GM Brown
http://gotiskaklubben.wordpress.com/2010/05/25/poeters-arbete/#comment-4175

Be well,
L Patrik WJ

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
ja, kanhända så tror jag att det är det man ska göra ibland, skita högaktningsfullt i dem som vill att man ska stanna mentalt i växten. Jag förespråkar det varmt mellan varven. Kanhända gör man sig så mycket bättre själv med dem som också växer åt något håll.

Shirouz sa...

Hej Lord Parzifal,
ja, kanhända det är så, å andra sidan så skriver du så att det är värt att titta in fler gånger och läsa igenom sakerna om igen flera gånger,så gör i varje fall jag mellan varven och kanhända är det aldrig bra att försöka uppdatera oftare än man känner för.
Jo, det är sant, om man aldrig vore nere så hur skulle man kunna veta skillnaden, och tänker jag närmare efter, att alltid ha ett slags "lagomflöde", hur tråkigt skulle inte det vara...
Jag tittar in på sidorna du länkade till, då har jag något att se fram emot att läsa,
ha det gott. :)

Daniel sa...

Kanhända är mänskligt. Man att komma ut kanhända bör alla sträva till.

Shirouz sa...

Hej Daniel,
ja, det är så det är, va, att kanhända är mänskligt. Och det är absolut sant att komma ut är något som alla borde sträva till.

Ika sa...

Kanhända var detta något av det bästa och mest träffande jag läst på länge!

Shirouz sa...

Hej Ika,
men tack! Och glad blir jag, absolut :)

Ursula sa...

Hej, kloka, sköna Shirouz!
Kanhända borde du bli terapeut! Du har ju under livet insett sådant som unga studenter pluggar in teoretiskt men ibland inte på många år får verklig insikt om.
Det var en verkligt fin terapisession du bjöd på - synd du inte har en YouTube-video med sessionen inspelad, för jag har abstinens efter att In Treatment slutat. Jag såg varje avsnitt och ibland repriser också. En väninna till mig, som är lika klok och terapeutisk som du, följde också serien hängivet, och hon kallade det för "smygterapi" eftersom hon fick en del aha-upplevelser både betr. sig själv och människor i hennes omgivning.
Ha det gott, sköna Shirouz - jag samlar mig till ett nytt blogginlägg, inspirerat av dig! :-)

Shirouz sa...

Hej Ursula,
och tack :)
In Treatment har jag dessvärre missat här, det låter som något jag skulle tycka är bra också!
En del har jag lärt mig under årens lopp, jag tror att de bästa lärdomarna kommer av saker man upplever själv, för att inte tala om när man lyssnar till sig själv.
Jag ser fram mot ditt blogginlägg, det är så roligt att se dig igen här i bloggosfären :)