onsdag 7 april 2010

Vari er gamla hjältinna Ulvstrumpa turistar i tillvaron. Del 1...

Hej, hur är det?
Har ni saknat mig?
(Det rätta svaret är ett rungande "JA!")

Om ni bara visste hälften vad jag varit med om under tiden jag inte skrivit så skulle ni kanske sucka, kanske himla lite med ögonen, kanske inte kunna låta bli att dra på smilbanden emellanåt och ibland helt enkelt förtvivla och undra om alla gudar och smågudar som finns (däribland Murphy har gjort strålande uppträdanden emellanåt som fått mig att undra om han prenumererar på att vara vid min sida.) har beslutat sig för att den där Ulvstrumpa, hon ska få det livat...

Jag har besökt en hel del av samhällets inrättningar för oss som helt plötsligt befunnits vara friska nog för att ta del av arbete och jag kan väl säga så här, om det var vinstdrivande företag skulle de gå i stöpet med en härlig smäll.
Den ena handen verkar sväva i lycklig okunskap om vad den andra må ha för sig och den tredje handen har helt egna idéer om vad den fjärde månde kunna ta sig för.

Det är ett visst mått av humor över det hela, vilket jag är tacksam för, annars vete fan hur man skulle klara sig.

Bland annat har jag besökt socialkontoret. Man blir tvungen till det när aktivitetsersättningen mankelerar sig (jo, nytt ord, som jag uppfunnit) och det jag kan säga om besöket där är att jag är smått imponerad över inredningen.
För det första kliver man in i något som med minimal fantasi kan liknas vid och kännas som ett besök i en fängelsekorridor.
Allt är vitt och sterilt, det finns branddörrar kitchigt inflikade i väggarna och en väggfast bänk.
Någon har troligen tyckt att det måste livas upp lite, så de har ägnat sig åt lite dekorationsmålning.

Nu kanske du tror att de målat blommor eller träd, eller något vackert, men oh nej.
I stället har de målat så att det ser ut som rappningen släppt och tegelstenar tittar fram i lite blaskorange kulör.
Jag hade inte kunnat dekorera stället så deprimerande själv om jag så hade försökt i åratal.

Dörren in till själva socialkontoret är stängd.
Den är öppen ojämna skottdagar mellan 9 och 9.15.

Nejvars, nu skojar jag med dig.
Den är öppen på förmiddagarna.

Jag hade en tid på eftermiddagen så jag kunde glädjas åt att sitta på den hårda bänken i korridoren och fundera över livet och allt därikring tills en vänlig människa klev in och öppnade dörren.

Lite trevligare var det i receptionen. Men inte så att jag ville slå upp ett tält och campa därinne.

Sedan får man träffa en handläggare och redogöra för sina inkomster och skulder.
Samt vad man behöver pengar till i nuläget.

Allt detta ackompanjeras av kopior på kontoutdrag, deklarationer, räkningar, tassavtryck på katterna och i stort sett allt som går att göra kopior på.

Så mycket kopior har jag inte dragit sedan jag jobbade på en statlig myndighet, vars namn vi inte nämner här, men du vet, det börjar på S och slutar på J....

Hur som helst, handläggaren som var förbaskat trevlig, sa att jag var inte ensam i den här sitsen, eftersom det blivit viss kalabalik med alla nya regler vid årsskiftet.
Jodå, det har man ju förstått att det skulle bli en viss cirkus, så jag svarade att jag inte var speciellt förvånad.

Hjälp fick jag dock och det var med viss lättnad jag klev ut i friska luften.

Om några dagar skulle jag göra nästa besök, på arbetsförmedlingen.
Jag såg fram mot det mycket...

Som jag ser det nu är jag en turist i tillvaron och kommer till ställen jag inte varit och får nya erfarenheter, en del som jag med förlov sagt gärna skulle vara utan, och en del som får mig att tänka att visst fan finns det hopp för mänskligheten.

Hur som haver, var lugna för en sak, jag har inte tråkigt en sekund.
Det är upp, det är ner, men någonstans så har jag gett mig fan på att det ska bli mer upp än ner.
Jag tror på att bestämma mig för vissa saker och det här, det har jag bestämt mig för.

Nåväl...
"Skriv!" sa Fimpen, eller rättare sagt krävde härom dagen, så majorska hon är...
Nu har jag gjort det, nog talat om mig, hur är det med dig?

16 kommentarer:

Loveina sa...

Ja herregud vad tyst det har varit från det här hållet!

Jag avundas dig verkligen inte och skickar styrka, gott humör, lite mer humor och lite vick på morrhåren som lite extra pepp att ta till om det behövs någon dag.

Här i huvudstaden är det ganska fint. Nytt jobb igår och huvudet går i tilt. Läser Oksanen och det går långsamt, men är bra. Jympar så det står härliga till så det är ganska fint med livet.

Nu väntar jag på din rapport från AF. Särskilt interiören.

Cici sa...

Det gäller nog att vara frisk så att man orkar vara arbetslös!

badgear sa...

Se där, där är du med eller utan fimpar. Och här är jag, läsande typ.

Allt ganska bra, hoppas det är likaså med dig.

Nångång har jag fått för mig att du har en syster i denna bloggare http://bureborn.wordpress.com/

Ajöss.

Shirouz sa...

Hej Loveina,
tack för extra pepp, det kan min själ behövas mellan varven...
Det låter som det skulle vara full rulle i huvudstaden, jymping säger du, det påminner mig om att jag ska börja träna på min cykel igen, det ser jag fram emot!

Af's interiör fångade mig faktiskt också, jag vet inte riktigt vem som är designeransvarig för dessa offentliga lokaler, men jag är smått förbryllad över valen som görs ibland, så du kan vara säker på en interiörbild från AF, jodå. :)

Shirouz sa...

Hej Cici,
nja, nu är det ju som så att om man är frisk eller inte spelar inte längre någon större roll, det som spelar roll är om man har livslång sjukdom eller ej när det kommer till sjukersättningslagarna.
Själva begreppet frisk är inte så viktigt just nu, om jag förstått det hela rätt.

Shirouz sa...

Hej Bad Gear,
jo, jag gör mina uppdykande med ojämna intervaller här, och jodå, läget är i alla fall inte förtvivlat, något jag finner gott i sig...
Hm, det låter intressant, jag blir nyfiken här, jag ska ta och kolla in den bloggen, tack för tipset!

Gubben sa...

Men så skönt att du är tillbaka om än en aning omtumlad efter några turer i samhällets välfärdscirkus.

Shirouz sa...

Hej Gubben,
och tack, det är roligt att höra att folk blir glada av att se mina kråkfötter igen. :)
Jo, jag tar mina turer i välfärdscirkusen, mitt enda bekymmer just nu är att undvika att behöva skaffa åkband i karusellerna. Man reder sig alltid på något sätt, det har jag lärt mig av det här, även om det inte blir som man tänkt sig.

Anonym sa...

Jamen sedär! Det var väl roligare änå bara skriva "tack för ägget"? /Wink, wink sa Fimpen, som förresten har en kul seriestrip till din anslagstavla i köket/

Shirouz sa...

Hej Fimpen,
hmm, nu är det något jag har glömt igen, misstänker jag. Ägg? Hmm... Ägg? Ägg? Nej, jag kommer inte på det. Vad då ägg!? Nu får jag ligga sömnlös i natt igen och grubbla.... ;)
Kul, jag har rensat lite på den, så det behövs!

hiertha sa...

Fy sjuttsingen ... den där lilla trippen låter allt annat än rolig :/
Hoppas du överlever, med det goda sinnelaget i behåll ...


Ser med fasa hur jag själv kanske tvingas göra samma resa.
Dumma pengar! :I

Shirouz sa...

Hej Hiertha,
det är sant, det är inte roligt just då, men av någon anledning så har jag märkt att jag tydligen tar in galghumoristiska inslag i tillvaron även om man vid tillfällena inte är speciellt lycklig. Det är nog tur, det...
Överlever gör man, jag tror det värsta är innan man vet hur allt ska bli, sedan anpassar man sig, man får förtvivla mellan varven men inte stanna i förtvivlan. Lätt att säga, svårt att göra, men fan så viktigt att lära sig.
Hoppas du inte behöver göra samma resa, och om du måste, det reder sig, på något sätt, kom ihåg det...
Pengar är ett jävla otyg, om du frågar mig. Ha det gott, och lycka till.

Ursula sa...

Hej igen, Sköna Shirouz! :-)

Har tittat in här emellanåt men känt mig för stressad för att orka/hinna kommentera - men du är fortfarande en av mina favoritbloggare. Men jag har inte surfat mycket sedan i höstas, har varit för trött och stressad och haft för litet tid.
Jag tipsade förresten min äldsta kompis (sedan >50 år tillbaka!) om din blogg nyligen - och nu följer ni varandras bloggar, har jag sett! :-)

Det är förfärligt vad Arroganta Alliansen kommit på att utsätta redan utsatta människor för! Och så mycket pengar alla dessa "coacher", av varierande värde och kompetens, kostar - oftast, förmodligen, utan att många andra än coacherna själva får nya jobb!

Det hemska är att väldigt många i den fasta, erfarna personalen på Af och Fk också tycker att de nya reglerna är åt helsicke, och många mår dåligt av att tvingas arbeta efter principer och med metoder som de astarkt ogillar. Jag har en gammal favoritblogg på Aftonbladet - hon bloggar väldigt sällan, men hon bloggar j-kligt bra och avslöjande "från insidan":
"En arbetsförmedlares Dagbok":
http://blogg.aftonbladet.se/4515/

Vårda dig själv och din galghumor!
Kram, vi hörs igen! :-)

Shirouz sa...

Hej Ursula,
och fasen så kul att se dig, det är samma sak här, jag har känt mig lite för stressad för att orka/hinna kommentera tillbaka. Tiden går så fort, så fort, så ibland undrar man vart den tar vägen...
Oj, vad kul att du tipsade och hur skoj som helst att vi följer varandras bloggar nu :)

Ja, visst är det så, den här alliansen har lyckats med att röra till folks liv totalt i många, många fall.
Och det är sant, många på AF och FK mår absolut inte väl av att behöva utföra det de gör. Jag tror också det är viktigt att komma ihåg, att de på FK och AF också är människor, ibland verkar det glömmas bort. Det finns som tur är en del väldigt bra människor anställda där som försöker göra sitt bästa, sedan har de ju givetvis (precis som på alla arbetsplatser) sin beskärda del av fårskallar, det är ofrånkomligt.
Jag ska titta in på bloggen du tipsar om, det låter intressant, och ja, jag vårdar mig själv och min galghumor så gott det går, sköt om dig och ha det gott!
Kram :)

Chorizo sa...

Jag vill något protestera mot att du skulle uppfunnit ordet "Mankellera". Detta ord har jag och tydligen någon till på nätet också vetat av tidigare. Jag kunde inte hitta det i diverse ordböcker varför jag gjorde en sökning på det gudomliga Google och då dök "Ulvstrumpas strumplåda" upp plus något annat. Det skulle va kul att få reda på historien bakom ordet Mankellera. För mig uttrycker det något som inte fungerar utan krånglar och har sig.

Som grädde på moset hittade jag din blogg som jag tycker är utomordentligt bra och underhållande skriven. Jag har ännu inte hunnit läsa alltför många av dina inlägg men det jag läst är BRA! Du hamnar bland mina tre favoriter i bloggvärlden!

Shirouz sa...

Hej Chorizo,
jäsiken också! Jag tvivlar inte alls på att du har rätt, men jag som är så envis och alltid hävdar att jag aldrig har fel fick problem nu, hmm, vet du och en till om det på nätet så kan jag ju rimligtvis inte hävda att jag hittat på det, men vänta, nu har jag det "Great minds think alike" som något snille sade ;)
Skämt åsido, det är den betydelsen jag också känner att det ska ha, och roligt att fler använder det.
Tackar så mycket för de snälla orden, jag var inne precis nu på din sida, tycker det är synnerligen välskrivet det lilla jag hunnit läsa och misstänker starkt att jag gärna kommer tillbaka!
Ha det gott :)