torsdag 7 januari 2010

Inget jäkelskap alls.

Idag blir en lugn dag, efter gårdagens stordåd när jag var hur flink som helst i köket och tog paj-examen i den högre skolan.
Det blir jag och McBain med "Den elake dvärgen" och har jag tur så dimper några fler ex av McBain ner i min brevlåda vilken dag som helst.

Inom parentes borde nog fler människor samla mer på betydelselösa saker, kanske skulle de då inte ha tid att göra så mycket jäkelskap.

Vore deras sinnen inställda på t. ex. det lilla ulligulliga penntrollet med särskilt spretigt brandgult hår (ja, när läste du "brandgult" sist? Orange låter så tamt. Brandgult signalerar fart och fläkt och är färgen på penntrollens hår.)
Deras dagar skulle fyllas av jakt på just nämnda penntroll och de skulle icke ha tid för att intrigera, skvallra, eller glo på dumsåpor tills ögonen blev fyrkantiga av ren trötthet.

Förresten, heter det penntroll? Jag tänker på de där små trollen som var populära när jag var barn, på sjuttiotalet? Lyckotroll, var det nog...

Och tillbringade mer folk tiden med att leta efter just den där trinda lilla spargrisen från Dumlebodas sparbank skulle de inte ha tid att bekymra sig så mycket om vad deras grannar gör eller inte gör.
Deras samlarnit skulle föra dem till de chicaste vintageboutiqer, vidare till de riktiga slit-och-skräp-hålorna och allt man skulle se är deras ögon som far fram och tillbaka koncentrerat sökande efter den lilla rundmagade grisen.

Sedan...
När de väl hittat den, kunde man se dem gående hem genom stan, med ögon som glänser av lycka och de skulle hålla paketet med lillgrisen ömt i sin famn, för att sedan gå hem och ställa den bland de övriga 437 exemplaren av spargrisar.
Det skulle inte innebära att deras sökande var över, för det finns lika många spargrisar som det finns tandavtryck hos tandläkarna, eller hur?


Helst ska man ha lite olika saker att samla på och helst ska det inte vara helt enkelt att få tag på, jag sprider mina gracer mellan Piraten, Friedman och McBain.
Just nu är McBain roligast, dels p.g.a. alla pseudonymer han använt och dels för att en del böcker kommit ut under olika titlar.
Sådant får i gång vilken samlare som helst, tänkte jag skriva, men så tänkte jag om, sådant får i gång mig, ska det givetvis stå.
Har jag tur så kommer det att ta en jäkla lång tid innan jag har alla McBains alster, och se, under den tiden kommer jag inte att ha tid med något jäkelskap alls.

4 kommentarer:

Boktoka sa...

Lyckotroll eller glücktroll har jag förstått att de kan heta också. Min kära mor och jag var inne i en butik på Södermalm där de hade några troll i olika storlekar. Det var tydligen inte barndom bara för mig utan även för min mor. Hon kunde knappt slita sig därifrån, men ack nej 150 kronor kunde hon inte lägga på ett troll. Så då fick jag göra det. Man måste ju göra mamma lite glad ibland. :)

Shirouz sa...

Hej Boktoka,
ja, de där lyckotrollen har nog varit med ett tag, tur du var med i affären, ibland måste man som sagt glädja sina föräldrar :)

Cicki sa...

Eftersom jag håller på att läsa ikapp några tusen blogginlägg så blir det kort och gott: Klok som alltid.

Förrexten kan man samla på Agatha Christie, PG Wodehouse och Stig Trenter också. Så det så.

Shirouz sa...

Hej Cicki,
tack, uj, då har du att göra! :)
PG Wodehouse! Åh, där sa du något, jag har bara en bok av honom, det är ju nästan skandal egentligen..