tisdag 2 juni 2009

Mer värme. Mer omtanke. Mer glädje.

Jag är förkyld som fan.
Jag är förkyld, och skrattar och gråter om vartannat.
Allt är den där förbaskade veterinärens fel, han, James Herriot...

Tänkte nämligen att nu när jag är ganska golvad, varför inte läsa om hans serie böcker, se om de är lika bra som jag minns.
Och det är de...

Dra åt skogen, alla desa djurberättelser, alla dessa människor, alla dessa landskapskildringar...
Berättelsen om hunden som stått kedjad i ett skjul i minst ett år, som står där, bland blomkrukor och skräp, sårig och skitig och sedan får ett hem hos den lilla gumman, den lilla gumman som brukar komma och lägga sig i Herriots behandlingar, genom att i stället rekommendera sitt mirakelpulver och sitt mirakelschampo, samma gumma som får sin hund överkörd och säger att "Nej. Aldrig mer en hund."

Den lilla gumman som tar hand om hunden och får hunden att växa upp till en fin gul stor hund, det är så fint och jag skvalar som en vårbäck, jag skvalar så att Asta tittar misstroget på mig, jag hostar och nyser och ögonen rinner och jag snyter mig och säger förtroligt till Asta Katt, "Det här är förbanne mig så fint att det inte är sant..."

Och jag läser vidare om de karga Yorkshirebönderna, skrattar mig hesare än jag redan är åt Herriots besök på en dans där han blir så onykter att han och hans dam rullar nerför en kulle och landar i lera.

Det är magnifik läsning, det är så här det ska skrivas, så att djuren och människorna och landsbygden tar ett skutt ur boksidorna och finns omkring mig när jag läser.
Det här är skrivet av en man som får varje sida att glöda av medmänsklig- och djurmänsklighet.
Mer sånt.
Mer medmänsklighet. Mer värme. Mer omtanke. Mer skratt. Mer humor.
Mer, helt enkelt!
Och mindre av allt jävla gnäll om fan och hans moster och jag vet inte allt.
Jag bryr mig inte. Min värld är just nu stängd för allt klag och allt tråk.
I min värld hostar jag och nyser, skrattar och gråter och det är gott så.
Jag fortsätter läsa.
Man kan ha det sämre. Mycket sämre.

4 kommentarer:

Baronessan sa...

Nu blir jag så sugen på att läsa honom jag också, men jag misstänker att han bara finns på engelska, eller? Nog för att jag kan skaplig engelska men det blir för trögt att läsa en hel bok. Giv mig hopp!

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
hopp kommer direkt! De finns på svenska, allihop! Det är de böckerna som låg till grund för tv-serien "I vår herres hage" om du minns den?
Böckerna är guld :)

Baronessan sa...

Jo, jag googlade och såg att dom fanns. Konstigt ändå att jag inte minns TV-serien. På den tiden var man ju inte sådär översvämmad av TV-program som man är nu. Då tittade man ju när det väl blev något. Nu ser jag mig framför mig liggandes i en hängmatta med böcker på näsan hela sommaren!

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
ja, eller också så såg du helt enkelt på den andra kanalen. :)
Låter som en helt perfekt sommmar om du frågar mig, jag har kommit snart till den sista boken i veterinär-serien, snyft,men ljusnade något när jag såg att jag missat en bok som jag ska försöka jaga upp från något antikvariat eller liknande.