fredag 15 maj 2009

Troll i båten!

Dagens ord, hörni...

HOPPNINGSFULL
adj.[trol. nybildning efter t. hoffnungsvoll l. poetisk kortform av FÖRHOPPNINGSFULL;
jfr HOPPNING sbst.²]

Givetvis hoppade jag till hoppning och där kan man läsa:
"(Jag har) med gladt mod satt mig med trollet i båten, i hoppning at ändteligen alt wäl ginge och den andra transporten omsider skulle följa. MSTENBOCK (1713) hos LOENBOM Stenbock 4: 299."

Jag går nästan i spinn av det uttrycket, "satt mig med trollet i båten", och jag ser framför mig hur ett gammalt bergatroll med långt brunblått hår, stora öronringar och vänliga stora bruna ögon sitter därfram spejande mot kusten allt medan han ibland doppar svansen i sjön.
Hans öron flaxar rofyllt i vinden och han ler så att man ser hans guldtänder längst in i munnen.

Det är till och med nästan lite bättre än att "Den som tar fan i båten får också ro honom i land", för där känns det mest som fan sitter och piskar på en stackars galärslav.
Trollet, däremot, där är det lite mer trollfeeling, lite vänligare, lite rundare och lite goare.

Det borde finnas troll i varje båt, tänker jag, för att sedan tänka att "Egentligen borde det finnas troll överhuvudtaget!" och i fall det fanns troll, så skulle varje båt utrustas med ett sådant,
ett stort och ludet troll som höll ordning på sjökrabborna och såg till att alla hade flytväst och bar sig åt som man ska på sjön.

Färjor skulle kunna ha minst en familj av troll, som gick omkring och såg till att människobarnen inte öste i sig kopiöst av paraplydrinkar och rom och cola.
"Titta där! Såg du?" skulle människorna säga till varandra vid baren, varvid någon skulle svara "Nää, vaddå?" varvid någon tredje skulle säga "Det var som fan, jag tyckte precis jag såg ett troll i gången!" vilket genast skulle få i alla fall den trollseende att skära ner på takten varmed han eller hon sluggade ner drink efter drink.
Alkoholtroll, alltså.
Det skulle säkert vara mycket effektivt.

Egentligen skulle det finnas bartroll lite överallt som kunde titta fram lite skälmskt fram på nattkanten över barkanten och säga"Bu!"
Jag tror verkligen det skulle fungera...

Inga kommentarer: