söndag 3 maj 2009

Jag kliver tillbaks för att komma fram.

Jag tänker på Maria Gripe också.
Minns ni henne?

Igår satte jag mig ute vid syrenhäcken och läste "... och de vita skuggorna i skogen."
Jag har inte läst hennes böcker sedan jag var tonåring, men direkt när jag börjar läsa så finns stämningen där, den lite drömlika, svävande tonen över orden som får mig att gå direkt in i boken och försvinna mellan bladen.

Åkte någon förbi på vägen såg de en kvinna som satt och läste en bok, men i verkligheten, eller overkligheten kanske det ska kallas, så var jag långt tillbaka i tiden, till början av förra seklet.

Jag är glad att Maria Gripes bok är en av dem jag tog med till landet, det kallas barn- och ungdomsböcker, det hon skrev, men det är lite synd att kalla dem det.
Världarna hon skapade förtjänar att läsas och läsas om igen, det är en sak som är säker...

Sedan, långt senare tittade jag upp från boken, det var som att kliva tillbaks rakt in i nuet, hur man nu gör det, kliver tillbaks för att komma fram till nuet, jag vet inte, men det är så det känns när jag läser något riktigt bra.
Svårt att förklara, men du vet nog hur jag menar. Förhoppningsvis.

6 kommentarer:

Ika sa...

Jag har faktiskt precis läst ut "Skuggan över stenbänken", jag har aldrig läst den eller andra Gripe tidigare... Man kan ju undra vad jag läste istället - antagligen Kitty. jag var BESATT av Kitty!

Håller med om hennes språk, jag var helt inne i hennes värld och den fängslande Caroline...

stella sweden sa...

...vet hur det känns att kliva in i nuet från att ha vistats i det förflutna...ganska skönt att begripa vad som är verkligt...kram!

Shirouz sa...

Hej Ika,
åh, jag med. Kitty och George och vad sjutton hennes tredje kompis hette, jag älskade de böckerna, för att inte tala om Lotta-böckerna. :)
Ja, det är något speciellt med Maria Gripe och språket, jag är riktigt glad (och smått överraskad) att finna att hennes språk är lika spännande som jag minns det. Hon var riktigt, riktigt bra.

Shirouz sa...

Hej Stella Sweden,
ja, jag kunde inte sagt det bättre själv, jag håller med, kram och ta hand om dig :)

Baronessan sa...

Agnes Cecilia, en sällsam historia sitter kvar i huvudet. Själv har jag varit på väg att ta fram Muminvinter av Tove Jansson. Läste den för mina barn när dom var små men språket är så fantastiskt så jag måste nog läsa den snart igen.

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
ja, och Tordyveln flyger i skymningen. Jag har för mig att det också är en riktigt bra bok.
Sedan, det är nästan så jag skäms, men tänk, jag har aldrig läst någon Muminbok i hela mitt liv! Jag kanske skulle ta en sväng på barnavdelningen på biblioteket och ta med Muminvinter för att se hur muminböckerna är.