måndag 16 februari 2009

Min Clint Eastwood....

Jag läste att Clint Eastwood tror att han är en cool pappa.
Det tror jag med.
Så länge han inte visar "Broarna över Madison County" för sina barn lär de tycka det.

Jag upptäckte Clint när jag var tonåring, jag såg "Mannen med Oxpiskan", "For a few dollars more", "The good, the bad, the ugly", hörde Morricones musik, Dirty Harry, jag såg allt.
Ingen kunde säga "Make my day..." som Clintan.
Ingen.
Ingen kunde kisa med ögonen så de blev som smala gevärsmynningar som kastade ut ett blått sken över den som klantat sig och fastnat med tassarna i syltburken.
Ingen sprang som han, sköt som han eller kunde mäta sig med honom.

Ibland var hans flickvänner med i filmerna, avundsjukt kunde jag begrunda varför han verkade välja våp som inte klarade av någonting medan jag själv var övertygad om att jag skulle varit tredubbelt så mycket bättre, både som flickvän och som motspelerska.
Att det var en åldersskillnad på över trettio år bekom mig inte nämnvärt. Sådana små petitesser måste man vara kvinna nog att överse med.

Så jag har alltid gillat Clint Eastwood.
Sedan så gick han och gjorde Madison County.
Jag har aldrig sett den filmen.
Jag vill inte se någon känslosam Clint Eastwood.

Min Clint Eastwood slår ner banditer och bovar med en hand och skjuter med den andra.
Min Clint Eastwood har snabba one-liners, driver sin boss till vansinne och springer som en gasell och kör bil som en biltjuv.
Min Clint Eastwood håller inte på med känslor, han tar en öl i en bar och går vidare.
Visst kan man se att han lider, men han gråter inte i sin öl, han dricker den och vandrar iväg.

Jag vet, visst har Clint rätt att visa sin ömma sida, men det går inte ihop med min ungdoms hjälte. Jag vill ha den bilden kvar.
Den skall icke ruckas av något känsloschmuckande. (Jo, det är ett ord. Det blev precis det.)
Man blir lite känslig när man har speciella favoriter, vissa saker gör man helt enkelt inte.
Som att se Madison County och sedan tampas med att få bort de bilderna ur minnet.

Det är för övrigt samma sak med Tolkien.
Jag har inte sett en enda av filmerna. Det går helt enkelt bara inte.
Mina bilder av böckerna skulle gå förlorade.
Eller Liftarens guide till galaxen.
Aldrig att jag vill se någon annans föreställningar om de böckerna.
De kan inte mäta sig med mina, jag är övertygad om det.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om du möjligen kunde se filmen med ena ögat stängt, kanske? Bara för Meryl Streep är så bra i den filmen. Såg oxå "En hondjävuls liv..." på teve härom kvällen och i den är hon helt suvveränt rolig! Jag skulle kolla filmen eftersom jag sett den för länge, länge sen å tyckt att något i den va så himla bra men glömt exakt vad det va. Å nu kom jag på det, för storyn och dom andra skådisarna är det inget speciellt med, men Meryl Streep är kanon! Ses vi imorrn fm på mse? /Undrar the Hotstepper/

Baronessan sa...

Ja, Clintan - vilken kille. Jag var också tveksam till "broarna" men jag såg den. Den var faktiskt bra. Sen är det ju så att han i den filmen är ganska så ålderstigen och blandas inte så lätt ihop med cowboy-clintan. Visserligen är det en kärlekshistoria men Clintan håller fast vid sin "strama" look och det blir ju inte något gulligullgull som man kanske tänker sig. Men - känner man som du så ska man strunta i att se den. Jag kan också känna så med vissa saker. Något jag ångrar är att jag tittade på Camilla Läckbergs serie på TV. Där sprack allt.

Shirouz sa...

Hej The Hotstepper,
nej, inte ens med ett öga stängt. Det går bara inte. Jag har inga problem med romantiska filmer i vanliga fall, men inte Clint, nej, jag fixar det inte. Det är ungefär lika tänkbart för mig som badda ögonen med chili. Jag är så rädd om min gamla "idolbild" av honom så att jag ryser av bara tanken.

Det är svårt nog att deala med att Axl Rose springer omkring med Bo Dereks frisyr nu för tiden. Jag bär det med jämnmod. Eller det gör jag väl inte heller. Men jag
försöker..

"En hondjävuls liv och lustar" är bra och Meryl är också bra. Det håller jag med om.
Jag tror jag är hemma imorgon på fm, ett tag sen vi snackade, om jag är hemma så loggar jag in då :)

Shirouz sa...

Hej Baronessan,
jag är ganska lättad att höra att han inte hemfaller åt något överdrivet gulligull, det är alltid något. :)
Nej, jag säger som jag sa till The hotstepper, det går inte att ens tänka sig att se den.

Och, ja, men visst är det märkligt, det kan bli helt förstört om man läst något och det sedan blir filmatiserat, det är som förgjort sedan att tänka sig de gamla bilder som man själv hade i huvudet när man läste. Hur gärna man än vill så går det inte.

Cicki sa...

Det finns tyvärr alltför många böcker som förstörts av att filmats. Även om jag sett alla spagettivästern och annat med Clintan så klarar jag av att se honom i en och annan mjukare roll. Han var faktiskt bra i Broarna...

Såg honom även för ett tag sedan i en annan film där han spelade en äldre gentleman. Nu minns jag ju inte vilken film det var. Dessutom är han rätt bra som regissör också.

Shirouz sa...

Hej Cicki,
jo, han är ju en bra regissör också, hmm, vad sjutton hette den filmen han gjorde med Kevin Spacey (tror jag det var?) där Kevin träffar en liten pojke? (Jag får googla det.)

Jackan, hyfsat virusfri och åter i eter och ikappläsande sa...

Nä nu blommar det i min snusdosa.

Här är man borta ett tag och när man dyker upp så ser man att du gillar Clintan.

Det här börjat bli läskigt. Jag har hyllan (ja de där bokhyllorna man inte behöver för man köper numer inga böcker p.g.a bristande plats) dignandes av Stepen King men hemfaller åt att läsa Dean Koontz (ja va fan King håller ju inte produktionstakt med mitt läsbehov), diggar skogspromenader, grannars varande, skild och en bit över 40 (fast bara en liiiiiten bit) och nu diggar du Clintan också.

Hatar du kalasbyxor ska jag ställa mej och yla på balkongen en natt när månen är full. Kan nog behöva va fuller själv men det är lätt ordnat.

Och förresten så kan du kolla Madison County. Han är som vanligt fast utan skjutjärn och oxpiskor. Det är bara Meryl Streep som bröt ihop. Det är bra att se sina illusioner på bild ibland vet du väl. Man kan ju rent av se världen (dej och mej och kreti och pleti) från ett nytt håll. Ett nytt ljus kan skina till och lysa upp tillvaron och man omvärderar sina tankar och idéer.

Fast just Clintan kanske inte borde omvärderas. Man of the men. King of Kings. Mannen som har det som inte andra män har. Han som såg till att jag träffade mannen i mitt liv (fast denne man numer kallas Expert och bor på annat håll) Han som har benen fulla med knutor och ålderssymptom.

Mannen man kommer att drömma om tills man dör

Titta på filmen snälla. Och recensera sen.

Shirouz sa...

Hej Jackan,
jag säger det samma!
Dean Koontz finns här också, givetvis, ingen bokhylla är komplett utan honom, så är det bara.
Och så gillar du Clint?

Ja, jag kan väl bara säga det att det är lika bra du sänker en flaska och ylar mot månen en vacker balkongkväll för kalasbyxor är något av det jävligaste jag vet!
Jag har ingen förståelse för fenomenet och jag minns med förskräckelse min barndom, jag hade ett par röda som var så in i helvete fula, sticksiga och allmänt otrevliga att jag än idag inte kan se kalasbyxor utan att rysa som om någon hällt isvatten innanför kläderna på mig.

Hmm, på ett sätt har du rätt, det kan vara nyttigt att se sina illusioner på bild, men inte Clint... Nej, jag kan inte. Jag har försökt att tänka mig att se filmen, men någonting inom mig skriker bara "Nej, nej, nej!" och jag vet inte, kanske om några år, kanske men inte än.
Å andra sidan, nu är ni flera som intygat att han är som vanligt, minus pangpang och andra attiraljer så en liten röst säger också "Men, kanske?" Vi får se vad jag kommer fram till. Jag kan behöva vara smått onykter för att klara av att gå iland med det. Då kan jag alltid frejda mitt samvete med att jag inte var riktigt nykter och att så illa kan det inte ha varit....

Hmm, när du skriver att Clint såg till att du träffade mannen i ditt liv, då tänker jag att vad sjutton är Cupid emot att ha Clint som kärleksängel, det går utanpå det mesta! Helt magnifikt!

Jackan sa...

Ska berätta den story om Clintan någon gång.

Vi hade det som fråga ibland på tipspromenader i vårt hem (ja förr i världen när vi hade gemensamt hem jag o Experten) om vem det var som såg till att vi träffades. Alternativen var Clintan, Sylvester Stallone eller någon av våra kompisars namn...

Satte myror i skallen på många *s*

Shirouz sa...

Hej Jackan,
jag förstår det satte myror i huvudet på dem, det sätter myror i skallen här med, vill jag lova :)
Ser fram mot den storyn!