fredag 20 februari 2009

"Du beter dig som en kärring.."

Jag var inne på Lokesson och blev sittande, funderande, han har en pärla om Kvinnokunskap för nybörjare. Det är bara att klicka på länken och läsa.

Jag satt där och tänkte på skvaller. Och det var väl där jag insåg att jag är sexistisk.
Det är då själva fan att det ska ta till fyrtiofem års ålder innan jag insåg det.

Jag kom nämligen att tänka på vad jag brukar säga när jag blir riktigt förbannad på bekanta som kommer och vill skvallra.
"Du beter dig som en kärring, ta det med den det gäller!"
eller
"Det där är kärringsnack. Jag vill inte höra."

Varför just kärring, varför just kärringsnack? Varför kan jag inte säga att någon beter sig dumt utan att sätta vare sig manligt eller kvinnligt epitet på det? Varför?

För mig är urbilden av en riktig kärring någon som sitter vid sin skvallerspegel hela dagarna, någon som vet precis vad alla andra har för sig och det hon eller han inte vet det hittar de på. (En kärring kan i mina ögon vara både man eller kvinna.)

För mig är en kärring en sådan som innan symötet eller verkstadshörnan börjar titta runt för att se vem som saknas, så att hon eller han har någon att prata om.
För mig är en kärring en sådan som ler mot en ända tills man vänder ryggen till, då tar han eller hon fram kniven och sticker den i ryggen och vrider om.

Varje gång jag sagt det så vill jag bita mig i tungan. Det låter inte bra.
Det måste finnas något bättre.
Något som summerar alla dessa egenskaper och får fram precis hur en sådan människa är.
Någon som kommer på något?

10 kommentarer:

Lokesson sa...

Det är tråkigt när det används kraftuttryck/förolämpningar och liknande som är kopplade till det ena könet.
Kärring är ett exempel, men en del använder också ordet "fitta" som skällsord - om både män och kvinnor.
Visst behöver vi ett könsneutralt (skälls)ord som ersättning för kärring!
Jag lägger pannan i djupa veck, men det är svårt att hitta något som passar.
"Du beter dig som en.....en.....en...."
Jag får nog fundera vidare på det där...

Cicki sa...

I så fall är jag också sexistisk för det är ett uttryck som förekomme. Men precis som du använder jag det till bägge könen. Har inget bra förslag på vad man ska säga istället. Men att du väcker tanken kan ju göra att man börjar fundera. Återkommer om det trillar ner något bra förslag i hjärnkontoret. I vår familj har vi ett annat inte allt för snällt uttryck för oss. Att någon kör bil som en GIK. GIK=Gubbe I Keps.

Shirouz sa...

Hej Lokesson,
ja, det är sant, de flesta skällsorden är kvinnliga verkar det som när jag tänker närmare på det.
För mig är kärring ett ord som så väl sammanfattar alla dåliga egenskaper jag kan klumpa ihop inom en person, men visst borde det finnas något som är bättre. Men jag har inte kommit på något hittills..
Jag funderar vidare jag med.

Shirouz sa...

Hej Cicki,
ja, en kärring kan ju vara både en man eller kvinna, gammal eller ung.
Gik måste jag säga att jag har sagt också, vid väl valda tillfällen.
"Jävla cyklister" brukar jag också säga, men det får jag göra bara för att jag är cyklist själv... ;)
Vilket påminner mig om ett annat skällsord som bara jg och exgubben begriper. Det blir nog en blogg om det, tror jag... :)

Jackan, inte så sladdrig men ändå.. sa...

Hade sladdertacka ute på tungan innan jag visste ordet av och snacka om kvinnorelaterat...

Med viss ålders visdom måste jag dock säga att kvinnor har en tendens att prata. De pratar om, de pratar med, de pratar ta mig fan jämt.

Jag har i alla fall skaffat mig ett jobb där jag pratar jämt så jag har på något konstigt sätt kunnat hålla fast vid mitt pratbehov (ja det är genetiskt fast jag orkar inte utlägga det här och nu, ty Oldsberg väntar på mig med spänning)fast inte så ofta Om utan Med.

Det är en bra regel tycker jag. Prata med istället för om, så slipper man att känna sig dum om man nu skulle befinna sig i situationen att stå framför någon som pratar Om.

Killar är (jag säger det fast jag har kräkningen på uppgång) mer raka och direkta i sin kommunikation. Säkert därför jag har ett mer manligt nätverk

Så nu har jag sladdertackat nog om kvinnors oförmåga att kommunicera på rätt sätt.

På spåret väntar...

stella sweden sa...

...jag brukar säga att du beter dig just nu som en idiot som inte vet vad du pratar om...det brukar sluta med att jag blir utskälld för att jag kallat personen för idiot men bättre det än kärring eller jävlagubbfasoner...

Shirouz sa...

Hej Jackan,
ja, sladdertacka nämnde Fimpen också och det är ett ord som kommer ibland här också utan att jag vet hur sjutton det går till.

Jag håller med, i vissa grupper bland kvinnor så är det ett outhärdligt ältande, jag vet att jag har tur, de kvinnor jag känner är inte sådana. Det är folk jag umgåtts med i flera år och jag vet var jag har dem och jag tror de vet var de har mig.
Jag tycker faktiskt också att män är mer raka i kommunikationen, med undantag för en del (det måste ju finnas det med). Jag vet inte varför det är så, men så är det bara. I alla fall bland de män jag känner.

Prata med istället för om! Det var bra uttryckt och precis så är det! Det gör saker så mycket lättare och så mycket enklare, och nu har jag väl också sladdertackat nog för den här gången.
Oldsberg missade jag, eftersom jag har en faiblesse för Let's Dance och världens starkaste man som dansar som en hel gud. (jag vet, jag är inte klok. Jag får ta en Clintan-film för att kurera mig...) :)

Shirouz sa...

Hej Stella Sweden,
idiot är bra, könsneutralt och går att uttala i en bra dräpande ton.
Det är märkligt att folk hänger upp sig på att de blir kallade idiot när det är just idiotiskt de beter sig, istället för att tänka på att det de pratar om faktiskt är idiotiskt.
Lite som att sålla kameler och nålsögon eller hur sjutton det nu var igen. Hm, var det att dra en kamel genom ett nålsöga jag är ute efter? Jag får googla det...

stella sweden sa...

...men om man säger att du beter dig som en idiot så tar personen det oftast som att han ÄR en idiot...där ligger skillnaden i att utrycka sig...men ordet idiot är som ett rött skynke för de flesta U de vill inte höra att de beter sig som en utan tror att de hört att de ÄR en...

(svammlar jag nu igen?)

;)

Shirouz sa...

Hej Stella Sweden,
nej, du har ju helt rätt! Jag tänkte helt enkelt inte så, utan lade tonvikten på "beter", men det är ju så, det är som att svänga ett rött skynke framför dem. :)