fredag 2 januari 2009

"Plötsligt ljusna. Te sig vänlig o.d.; Om ett (vanligt) leende o.d. = Plötsligt bli synlig.

Det roligaste hittills den här dagen är hur förvånad jag blev över kommentarerna på gårdagens blogg.
Se, jag hade precis för mig att jag aldrig tryckte på publish-knappen, för något hände och jag loggade av och tänkte, "jag skriver klart sedan."
Sedan slog jag på datorn här och tänkte "Hm. Har de kommenterat den? Men den postade jag aldrig?" och så såg jag att "Jo, det har jag visst det."
Tänk så mycket mer spännande livet blir när man först misstänker att ens blogvänner är smått synska och sedan inser att "jo, det är nog som så, att alla gånger så vet jag inte direkt vad jag gör..."

Men i alla fall.
Dagens ord är "Lysa."
a) (numera bl. i vitter stil, ngt arkaiseran­de) med avs. på (konkret) föremål l. område o. d. (jfr c): låta sitt ljus falla resp. (om person) bära l. hålla l. rikta belysningsredskap så att dess ljus faller på (ngt), belysa; äv. (med avs. på natt, rum o. d.): sprida ljusi, göra ljus, upp­ lysa; äv. bildl.

Skogen är mitt slott. Min sal / lyser månen. BJÖRKMAN Hesp3: 38 (1897).


Och vidare....
3) till 1 d; om (glansen i) ngns ögon o. d.: glimma l. glänsa till (särsk. på grund av glädje o. d.); om person l. ngns ansikte o. d.: plötsligt (o. för en kort stund) upplysas av ett leende, ett vänligt ansiktsut­tryck o. d., plötsligt ljusna l. te sig vänlig o. d.,; om ett (vanligt) leende o. d.= plötsligt bli synlig o. d.

Det här sista....
"Plötsligt ljusna. Te sig vänlig o.d.; Om ett (vanligt) leende o.d. = Plötsligt bli synlig.

Det är ju så. Man kan gå på en gata, idel anonyma ansikten och så plötsligt ett leende från en främling...
Och man ser dem. Verkligen ser dem. De blir plötsligt synliga.
Och man ler tillbaks. Och blir sedd.
Så enkelt kan det vara ibland. Och så svårt att komma ihåg.
Att dra mungiporna uppåt... Hellre än neråt.
Det ska jag tammesjutton öva på i år.
Uppåt, uppåt. Kanske inte hela tiden. Men när jag minns.
Och sedan blir ju folk så förvånade av ett spontant leende.
Man måste komma ihåg att förvåna sina medmänniskor med jämna mellanrum.


Och vidare, jag har även läst mig till att det finns en mossa som kallas lysmossa.
"bot. den i grottor o. d. växande moss­växten Schistostega osmundacea Web. et Mohr., vars protonema består av stora, runda celler som reflektera det i grottan osv. inträngande ljuset i ett smaragdgrönt sken."

Smaragdgrönt sken...
Mycket häftigt. Var finns närmaste grotta med lysmossa?

12 kommentarer:

Cicki sa...

Det funkar, att le mot någon och få ett leende tillbaka. Visst är det underbart att det kan vara så enkelt. Tränar också på det ibland, när jag kommer ihåg.

Anonym sa...

Ah, nu är det snart sommar! I somras såg jag för första gången en LysMASK, underbart! Här går jag med dammsugarn å sjunger "I want to BREAK FREE!" Har dammat CDsamlingen å ska rensa kylskåpet snart (äckligt, åsså gillar jag inte å slänga mat)å till den aktiviteten får det bli att jag sjunger "Pepito, jag är trött på dej din lilla fräcka mus. Tadamtamtamtadatada var dag i sus å dus. Du tar mitt fläsk, du tar mitt hm å hmhm varje dag. Å hmhmhmhm skrattar du försmädligt hahaha!" /Enhandspaketöppnaren/

Shirouz sa...

Hej Cicki, :)
ja, visst funkar det! Konstigt att också det som är så enkelt är så lätt att glömma bort, jag menar, man vet ju själv hur glad man blir när någon ler mot en.

Shirouz sa...

Hej Enhandspaketöppnaren,
hm, lysmask har jag aldrig sett någon, men jag tror att jag har sett lysflugor (eller vad sjutton det heter.)
Den där låten om Pepito, den måste du sjunga nästa gång vi möts! Jag gillar den skarpt bara av att läsa texten! :)

LordParzifal sa...

Hej Wolfstockings

Men sluta skriv mänska, jag är fortfarande kvar på den om Ulf Lundell...
bahaha

Men den var rolig för precis så har jag det med mor bara det att hon läste ju böckerna på 80-talet och låtarna var för henne sekundärt,
några svängiga låtar på radion; förresten var hans far likadan, hans rockiga låtar var bra sa han där de alltid såg Djurgårdsspelningarna
om sommaren, men de med långa texter "var väl givande för ungdomen eftersom de sjöng med så", ja ungefär så sa han i en sommarintervju från en Lundellspelning ett par år innan hans far gick bort, som sedan
vart med som en text på den svarta skivan, men allt det här vet du ju redan så varför sparar jag inte mina naglar mot tangentslitage (nytt ord, se där, allt i ett gott dagsverke). Dessutom minns jag att hans
mor fick guldskivan från Öppna Landskap att hänga i det lilla
torpköket, var också med filmat i den intervjun då hans far skulle
fylla jämnt; eftersom Lundell ville koncentrera sig på allt annat än att bli en ny Taube så fick hans mor titta på skivan var dag istället.

Jag har vart upptagen med att för en gångs skull bli seriös för första gången på 10 år och arkivera texter i ett poesiforum igen, ska bli som Pantheon är för de engelska, för de svenska (det där var nog ingen bra mening det du...men orkar inte ändra, skriver de här onödiga små orden
istället).

Jag såg att du var in där så du är väl den enda som vet om det, men länken finns utifall nån undrar vilka sidor som uppdateras men nu är jag igång med ett par sidor till huvudsidan och det är ju den som räknas i bloggvärlden, men ingen kommer missa något på Poeter.se eftersom allt som finns där finns i LPWJ-bloggen, men man kan roa sig med att läsa kommentarer och se länkar mm
enklaste vägen dit är poeter.se/LordParzifal
Men fastna inte där bara, tänk på bloggen.
Viktigt viktigt som vatten, mjölk, té och öl man dricker.
(kan inte sluta rimma)

Jag såg den lilla katt-avataren där alldeles ensam igår kväll på
LPWJ @ Poeter.se fnullänken och tänkte trött som man var "Jaha lilla katten undrar vart husse tagit vägen..." ja den associationen har ju inget med verkligheten att göra, men den
var lite sorglig och kul samtidigt, sa jag att jag var trött...

Men nu är jag pigg och tillbaka och lär väl lägga upp nåt snart innan nån blir förbannad eller tröttnar på att se en blogg som fortfarande står kvar på sista veckan i December i uppdatering.

Jag tror det här vart dagens blogginlägg, men det gör väl inget med lite gästbloggande då och då.

Be well,
LPWJ

Bitten sa...

Du har fått en utmärkelse.

Gubben sa...

Lysmaskar fångade jag som barn och tog med in i en mörk garderob - den LYSER!

Lysmossa! Intressant, har aldrig hört talas om slikt - måste nog forska lite i ämnet. Måhända kan det finnas lysmossa i Trollgrottan.
God fortsättning!

Shirouz sa...

Hej Lord Parzifal :)
Hehe, jag kom in i ett stim där så jag uppdaterade som jag hade betalt för det, nu har det dock lugnat ner sig lite... ;)

Ja, jag var inne på din nya sida, skulle kommentera den här dikten om "Jag har alltid varit alla åldrar", jag tyckte mycket om den men jag begriper inte riktigt hur man gör för att skriva en kommentar. Logga in står det och jag tänkte då att "Hm, jag försöker nästa gång" och nästa gång är ungefär precis nu, när jag tittade på den igen, så jag ska göra ett försök senare.

Gott att höra att du är piggare!
Och jag gillar långa kommentarer!
Du är välkommen med fler gästbloggar :)

Shirouz sa...

Hej Bitten,
tack så mycket! :)

Shirouz sa...

Hej Gubben,
kul att se dig igen!
tänk att jag aldrig sett en lysmask, jag har gått miste om något, det hör jag, det.
Hittar du lysmossa så får du berätta det,
god fortsättning du också :)

Anonym sa...

Well I agree but I dream the list inform should prepare more info then it has.

Shirouz sa...

Hmm, yes, maybe it should.