tisdag 14 oktober 2008

En av de bästa saker jag gjort.

... Jo, jag vet, jag hör dig... "Det är bara värdinne-nerver som spökar..."
Visst är det så.
Och hur kul är det inte att träffa gamla vänner och bekanta, en del har jag inte träffat på över tio år, hur har det gått för dem? Vad hände egentligen? Från att ha delat både glädje och sorg så gick vi över till att kanske dela ett "Hej, hur är det, alldeles för länge sen sist, vi måste träffas, jaa, vi gör något ihop, snart!" och sedan skiljs våra vägar igen.

Vi bor i samma stad, visst en del bor utanför stan, men vi kunde lika gärna ha flyttat till andra kontinenter...

Och min äldsta väns vänner, jag känner dem inte alls, vi har aldrig umgåtts i samma kretsar hon och jag, när det kommer till "uteliv" eller vad man ska kalla det. Folk säger ofta att vi är så olika hon och jag, och visst, det är vi på ett sätt.
Hon tycker i regel om allt som jag inte tycker om och vice versa.
Hon går loss på dansband och jag förstår det inte.
Hon är pedant och jag är mer bohem.
Hon är effektiv och jag är mer á la Piraten och skjuter upp det jag kan. Även sådant jag inte kan ibland och så får jag slita som en liten grävling för att komma i kapp. Men jag lär mig aldrig. Jag torkar svetten ur pannan och säger "Puh, men det gick ju bra ändå!" och hon ler och ligger några veckor fram i sin planering.
Hon är den enda kvinna jag känner som rakar sina mattor förresten. "Det är ludd på dem!" sa hon och jag satt vid köksbordet, helt fascinerad och sa att "Jag har aldrig sett på maken!"
Hon kan lite om allt möjligt, motorer, båtar, dammsugare och svänger ihop en kvast buketter på en höft.
Jag kan mycket om vissa saker. Speciellt sådana saker som inte spelar någon större roll.
Hon är alltid välklädd och välkammad och välputsad i största allmänhet.
Jag glömmer att titta mig i spegeln innan jag går ut.
Hon är förnuftig och rationaliserande och jag går bredvid och filosoferar och dagdrömmer.
Hon läser sällan böcker. Jag känner mig helt svältfödd om jag inte har ett gäng böcker på gång.
Hon tycker om smågodis. Jag tycker om choklad.
Hon tycker bäst om hundar. Och jag tycker bäst om katter.
Hon kan lätt tillbringa en kväll med att vika tvätt och vara glad. Jag morrar mig igenom vikningarna när jag har tvättstugan.
Hon är trevlig mot alla, även dem hon inte tycker om. Jag är trevlig mot dem jag tycker om och de jag inte tycker om håller jag en bit ifrån mig. Det kallas att vara social, säger hon, och jag säger att "Så social blir jag aldrig att jag kan umgås med människor som jag inte går ihop med."
Hon tycker att en toppendag är när hon har bakat och lagat mat. Jag tycker en toppendag är när jag har läst en bra bok och bara varit.
Hon tycker inte om att vara själv. Jag tycker mycket om att vara själv.
Vi tycker aldrig om samma karlar. Och tur är väl det när jag tänker efter.
Du fattar va? Listan kan göras lång...
Men, innanför allt det här så pratar vi och skrattar vi så gott ihop.
Vi är lika inombords, fast olika ändå. Jag tror att hon är det närmaste till vad jag skulle kalla en syster.
Hon (som har ett minne som ytterst sällan sviker, medan jag dras med teflonminne) berättade att jag stått utanför hennes port när jag var tio år, jag sa "Ska vi leka?"
Det är en av de bästa saker jag gjort i mitt liv.

9 kommentarer:

Ursula sa...

Vi verkar vara väääldigt lika, du och jag..! :-)
Jag känner igen mig så otroligt, det är nog bara det där med hundar versus katter som jag inte känner igen mig i! Och vad då "titta mig i spegeln innan jag går ut" - det slutade jag med för flera år sedan...

Jag blev stel av häpnad när du skrev att hon "rakar sina mattor"... ???!!!???
HUR rakar man sina mattor?!? Inte för att jag tänker börja med det, definitivt inte, men jag fattar inte hur det går till! Kryper hon omkring på mattorna med en liten rakhyvel, eller använder hon rakapparat? Eller finns det särskilda matt-rakhyvlar? (Låter som något skumt som enbart säljs via tvivelaktig TV-reklam...)

Denna fråga måste du SVARA på skyndsamt, för jag kommer inte att kunna tänka på NÅGOT annat förrän jag vet HUR man RAKAR MATTOR!

Anonym sa...

Sitter här och läser och en liten pollett ramlar ner. /Fimpen/

Shirouz sa...

Vad kul att höra! :)
Jaa, jösses, rakningen av mattor, ja... Jag hoppas du inte tänkt på det hela dagen ;)
Den bistra sanningen är att hon alltså kröp omkring över mattan beväpnad med en rakhyvel. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv och jag är fortfarande smått stum över upplevelsen. Det är nästan så att jag misstänker att hon också äger en sådan där speciell mattfranskam. Det skulle inte förvåna mig ett dugg. :)

Shirouz sa...

Vad kan det vara för liten pollett då? :)

Ursula sa...

Om man (fast i det här fallet en kvinna...) kryper omkring och rakar sina mattor med en rakhyvel - då tror jag att vederbörande faktiskt skulle behöva gå i terapi...
En reflektion kring kontrollbehov, bara... ;-)
(Och självfallet har hon en särskild mattfranskam! Stackars kvinna!)

Ursula sa...

(Puh, nu när jag fått svar om raknings-donet kan jag sluta grubbla över DET - men nu grubblar jag i stället över hur det egentligen står till med din väninna...)

Anonym sa...

Hehe, hur ursprungsidén har utvecklats. Jag fattade inte riktigt, men NU fattar jag. /sven-ingvar/

Shirouz sa...

*garvar* Hon är kvinnan som alla rengöringsmedel uppfanns för, alla husmoderstricks blev till för och hon har till och med en special-dammsugare som låter som om den dammsuger golvbjälkarna... ;)
Hehe, väninnan är ett särdeles exemplar, jag vet ingen som är som hon, som tur är så är hon bara pedant hemma, så hon går inte och dammar av andras dörrposter med fingrarna när hon är bortbjuden.
(Jo, det finns sånt folk, jag kommer ihåg när jag var på ett kalas och såg en annan gäst "dammsuga" varenda dörrpost med fingrarna...)

Shirouz sa...

Hehe, Sven-Ingvar, jo, det var så det hela började, eller egentligen så började ju hela tanken när vi var nere på klubben och jag sa "Tänk om..." Jag borde sluta "tänka om".... (Tänker jag nu, när jag sitter och funderar på hur i helsike vi ska ro det här hela i land. Men minns att du är med i båten. Jag räknar med dig. Kallt :)