torsdag 3 februari 2011

Du och jag, grenolato, du och jag...

Hej, det är bara jag igen, jag har precis fått mig en liten förhandstitt
på vad jag ska äta nästa vecka.
Jag hade nämligen ingen aning om det alls, men nu vet jag hela veckans matsedel och det är inte långt i från att jag slår ihop handflatorna och hoppar jämfota i hallen av förväntan.


Låter jag märklig? "Inte märkligare än vanligt..." mumlar den härdade läsaren och tänker att det kommer nog en förklaring.
Och visst gör det det!


Jag och en vän ska nämligen testa Linas matkasse nästa vecka, för bägge lider vi smått av idétorka mellan varven när det gäller vad man ska utfodra sig själv och sina vänner med mellan varven.


Men nu!
Soppan låter kanongod, laxen ska bli ett nöje att steka, det enda jag säger blankt nej till är kycklingen och köttbullarna men det har jag å andra sidan vänner som gärna äter.
Och så står det "grenolatapesto"!
Vad!?
Jag har ingen aning om vad grenolata är och tänker inte ta reda på det i förväg, tror jag.
Om jag kan avhålla mig vill säga. Google ligger ju nära till hands...
Och:  krämigt arborioris!
Jag har umgåtts tämligen nära med både basmati, jasmin och råris men arnborio kommer att bli en ny bekantskap, jag känner att vi kommer att komma väl överens, jag menar, man kan ju inte inte komma överens med ett krämigt ris.
Och en risotto ska jag tydligen också laga! (jag tror att man använder arborio till det också, har jag för mig...) Det har jag aldrig gjort i hela mitt liv, men min guru i köket, Jamie Oliver har noga inpräntat i sina shower (och i mitt huvud) att det ska röras med kärlek och tålamod. Jag har gott om kärlek men lite mindre gott om tålamod, men det ska nog ordna sig, eller vad tror du?
Hur som haver.

Vilken vecka det kommer att bli.
Och massor med grönsaker! 
Det låter bra, eller hur?


Och, hör du... Tennarmbandet är klart!
Det blev klart redan i förra veckan och visst ska jag lägga upp en bild när jag orkar dra i gång kameran... (visst får man för sig att jag har en handvevad kamera som det tar ett halvår att få i gång, minst?)

Men, som sagt, bild kommer.

P.S...
Gremolato ska det ju vara... Inget annat. Men grenolato låter ju bra det med.
Blir inte gremolaton till förnöjelse så lovar jag att uppfinna grenolato....
D.S

8 kommentarer:

Cicki sa...

Jag vet inte vad just ordet gremolata betyder. Men jag brukar göra en sardingremolata där man mojsar ihop sardiner, vitlök, citron och olivolja. Det serverar jag sedan till pasta.

Arborioris är rundkorningt. Ungefär som grötris. Risotto är kanongott. Du som föredrar veggis kan ju göra svamprisotto. Mums

Vår förra granne Anna köpte ofta Linas matkasse. Hon var supernöjd. Ibland tog jag emot den åt henne när hon jobbade sent. Det syntes vilken fin kvalitet det var på all mat.

Lycka till

Shirouz sa...

Hej Cicki,
det är nog någonting sådant då, det låter ju smaskigt!
Risotton är med svamp, så det blir nog gott, fast jag bävar lite för den, det är det där med tålamodet och rörandet....
Det ska bli spännande att se vad det är i matkassen, jag återkommer med detaljer hur det går :)

Madde sa...

Det hela låter riktigt spännande! =D Nyfiken på hur det går sen.

Shirouz sa...

Hej Madde,
ja, det ska bli kul att se hur det går, jag är lite orolig över kött-stekning, jag är urdålig på det... Men jag återkommer med uppdateringar :)

Kalle Byx sa...

Vill inte veta vad grenolato är. Låter som grinolle tycker jag. Ser fram emot rapporten från Linas matkasse när veckan är över.

Shirouz sa...

Hej Kalle Byx,
varför gjorde inte jag den kopplingen? Helt suverän :D
Och mycket lättare att komma ihåg än gremolato, så därför döper jag härmed om gremolato till grinolle. Tack!

Pärlmudden sa...

Åh, risotto, det är mums filibabba det! glöm inte att ha mycket riven parmesan i, så blir det extra gott. ;)
Ser fram emot att höra dina synpunkter på matkassen sen.
KRAM

Shirouz sa...

Hej Pärlmudden,
tänk, jag har aldrig ätit risotto förut, det är lagrad prästost till den här, som ska röras ner, jag lovar, jag kommer att skriva ner mina synpunkter, alla gånger, kram :)